• 15

Vreme čitanja: oko 3 min.

Britanac koji već 20 godina živi na Balkanu: Hrvatska je u ovih 10 stvari bolja od ostalih zemalja na svetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Britanac je napisao i knjigu o životu u Hrvatskoj

  • 15
Hrvatska Banjole Foto: Shutterstock

Osim u fudbalu, Hrvati osvajaju medalje u tenisu, rukometu, vaterpolu, košarci… što je važno u poređenju s brojem stanovnika. Britanac Paul Bradbury, direktor Total Croatia Newsa i autor knjige Croatia: A Survival Kit for Foreigners, u svome videu na YouTubeu nabrojao je deset stvari u kojima je Hrvatska bolja od drugih zemalja sveta, prenose tamošnji mediji.

Slavlja

Oni koji su bili na zagrebačkim ulicama kada su se Vatreni vratili iz Moskve 2018. znaju šta je slavlje, priča Paul i dodaje kako su takve fešte i dočeci deo nacionalne rutine – kao kada je Hajduk slavio 100 godina postojanja ili kada je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon.

Opuštanje

Paul kaže kako Hrvati zbilja znaju da se opuste, posebno u Dalmaciji gde je razvijena čitava kultura fjake, što uopšten nije lagan posao. „Možete da se smejete, ali nije lako ne raditi ništa. To je životna umetnost“, kaže Britanac.

Priroda

Gde god da krenete, u zemlji kojoj deset posto površine odlazi na nacionalne parkove i parkove prirode, naići ćete na lepote, smatra Paul. Zaštita prirode, brojna ostrva i činjenica da nema preterane gradnje takođe doprinose toj tvrdnji.

Sportski uspesi

Osim u fudbalu, Hrvati osvajaju medalje u tenisu, rukometu, vaterpolu, košarci… što je velika stvar s obzirom na tako mali broj stanovnika.

Mislim da Split ima najviše olimpijskih medalja po stanovniku na svetu“, kaže Paul.

Inovacije

Od Tesle do Rimca, Hrvatskoj ne nedostaje genijalaca, kao niti izuma koji su popularni u svetu, poput kravate, prvog padobrana, laminata… za malu zemlju to je fenomenalno.

Ljubavna priča

Dirljivu priču o Klepetanu i Malenoj, paru belih roda čija je ljubavna priča trajala 21 godinu Paul je istakao kao jednu od najljepših na svetu, kao i simbol predanosti, ljubavi i romantike.

Ostrva

„Postoji li zemlja na svetu koja ima bolja ostrva od Hrvatske?“, pita se Paul. Najstarije javno pozorište u Evropi, koje se nalazi na Hvaru, zatim rodno mesto kriketa na evrpskom kopnu (Vis), Korčula, koja je jedna od prvih u Evropi zabranila ropstvo neke su od zanimljivosti koje možete pronaći na ostrvima

Hrvatska ostrvo Kakan Foto: Shutterstock

Najstarija civilizacija

Povoljan položaj Vinkovaca oduvek je privlačio mnoge kulture koje su ovde nalazile svoje mesto za život. Još pre nove ere, najuže gradsko područje bilo je naseljeno, pa se s dobrim razlogom može reći da su Vinkovci u kontinuitetu naseljeni više od 8. 000 godina. Osim Vinkovaca, i Vučedol se upisao u istoriju kao kolevka indoevropske kulture.

Najtiši rally na svetu

Nikola Tesla je najtiši, a mnogima i najlepši rally. Avantura električnim vozilima kreće iz Istre i održava se svake godine. Najtiši rally vozače vodi u najbolje hotele, restorane i vinarije te je kako smatra Paul, izvrstan projekt za razvijanje luksuznog turizma. “50 Tesla automobila na trajektu jedinstven je prizor”, kaže Paul.

Kultura kafe

Hrvatska je zemlja gde se espresso pije i po dva sata, primećuje Paul.

„Dok pijem svoje pivo gledam čoveka na rivi kako pijucka espresso, posmatra ljude kako prolaze pa uzme šoljicu, malo je zavrti u ruci i spusti na sto. Ponovo digne i uzme gutljaj. Bez pritiska, bez razloga za brigu. Život u Hrvatskoj je lepo. I siguran sam da Hrvatska ima i više od deset stvari u kojima je najbolja“, kaže Paul.

Video: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandokan

    17. februar 2023 | 17:28

    Zna li britanac da je Tesla srbin rodjen u Vojnoj krajini koja je bila u sastavu Austrougarske monarhije, kao sto je vise od 95 % stanovnika tadasnje Vojne krajine bilo srpsko stanovnistvo. Vinkovci su u sastav Hrvtske usli stvaranjem SHS 1918 godine zahvaljujuci srpskom kralju i srpskoj pobedi u prvom svetskom ratu, kada su hrvati i slovenci amnestirani. Ne smemo dozvoli iskrivljivanje istine, falsifikovanje istorije i pripisivanje nasim naucnicima onog sto im ne ide. Tesla nije hrvatski naucnik vec svetski naucnik srpskog porekla.

  • 534

    17. februar 2023 | 17:39

    Kakve veze ima Tesla sa Hrvatskom? Niti je rođen u njoj niti je jedan sekund u životu proveo u njoj. Nije ni hrvat.

  • Zaboravio si da kazes

    17. februar 2023 | 17:28

    Da su hitlerovi potomci I da najvise posecuju bleiburg na skupu nacista

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>