• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brzi voz Soko prevezao 1.500.000 putnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ovo je lice jedne prosperitetne Srbije, ali i samo početak"

  • 1
Voz za Novi Sad Soko brzi voz Foto: Mateja Beljan

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas su na železničkoj stanici Beograd Centar dočekali 1.500.000-og putnika brzog voza Soko.

Premijerka je ovom prilikom je istakla da je veoma ponosna što je železnički saobraćaj počeo da pokazuje svoj potencijal za ekonomski i društveni razvoj naše zemlje i čitavog regiona.

Brzom prugom između Beograda i Novog Sada za skoro godinu dana prevezlo se oko 2,5 miliona putnika, od čega 1,5 miliona Sokolom, najsavremenijim vozom u regionu.

Ovo je lice jedne prosperitetne Srbije, ali i samo početak. Nastavljamo sa investicijama u železničku infrastrukturu i završavamo deo pruge do Subotice do kraja 2024. godine. Кada mađarski partneri izgrade svoju deonicu 2025. godine, biće nam potrebno samo par sati za putovanje između Beograda i Budimpešte. Otvaranje ove relacije je važno i za razvoj domaćeg turizma, jer će uticati na povećanje broja turista koji će u našu zemlju dolaziti iz Mađarske.

Premijerka je takođe naglasila da ne postoji veća investicija u kvalitet i zaštitu životne sredine od modernizacije železnice. Кao primer je navela da je dosadašnjim obimom saobraćaja na rekonstruisanoj pruzi ostvarena ušteda od 170.000 kg ugljen dioksida i podsetila da odgovoran rad pozitivno utiče na svaki aspekt kvaliteta života u Srbiji.

Ministar Vesić je istakao da brze pruge, koje će biti izgrađene do kraja decenije celom dužinom od Niša do Subotice predstavljaju novu sliku Srbije, koje svi građani žele da vide.

1,5 miliona putnika od Beograda do Novog Sada u Sokolu govori šta će se dešavati na brzoj pruzi Beograd – Subotica - Budimpešta kada je kompletno završimo.

Nedavno sam razgovarao sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom da na stanici Beograd – Centar budu mađarska carina i policija, dok će srpska carina i policija biti u Budimpešti, tako da voz neće stajati na granici, a Beograd i Budimpešta biće povezani kao da su u jednoj zemlji.

Ministar Vesić najavio je da će u narednim nedeljama biti potpisan i ugovor sa EU o izgradnji brze pruge Beograd – Niš i dodao da će građani Srbije do kraja decenije moći da putuju brzim vozom od Niša do Budimpešte.

Veljko Đokić, 1.500.000-ti putnik Sokola, izjavio je da često putuje između Beograda i Novog Sada.

Odvikao sam se od drugih vidova prevoza. Zaista ima veliki broj polazaka. Soko je primer kako treba da izgleda moderan voz. Idealan je za sve – i po ceni, i po udobnosti i po brzini.

On je ovom prilikom od Srbija voza na poklon dobio godišnju kartu.

Video: Završen je promotivni period cena voznih karata za brzi voz „Soko“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    18. februar 2023 | 18:54

    Ne vidim da je ovo neka vest.Da li ste se zapitali koliko na primer samo na jednoj liniji U-ban u Berlinu dnevno preveze putnika.Sigurno vise od 1,5 miliona.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>