• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tinejdžeri radili "krvave" noćne smene u fabrikama mesa: Oštra kazna za kompaniju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aktuelnom nagodbom se rešava istraga koju je Ministarstvo za rad pokrenulo prošle godine

  • 0
fabrika mesa, meso Foto: Shutterstock

Velika kompanija za sanitaciju hrane u SAD, PSSI (Packers Sanitation Services), pristala je da plati 1,5 miliona dolara nakon što su istražitelji otkrili da je zaposlila desetine dece da čiste fabrike za pakovanje mesa u noćnim smenama.

Više od 100 tinejdžera, uzrasta 13-17 godina, radilo je za PSSI, saopštilo je Ministarstvo rada, a agencija je to nazvala "sistemskim" neuspehom kompanije.

Nacionalni zakoni, inače, zabranjuju zapošljavanje dece mlađe od 14 godina i ograničavaju sate koje tinejdžeri mogu da rade.

Portparol PPSI-a kaže da ta firma ima "politiku nulte tolerancije" kada je reč o zapošljavanja bilo koga mlađeg od 18 godina, te da je "sprovela više revizija i dodatnu obuku" nakon što je saznala za optužbe.

- Potpuno smo posvećeni saradnji sa Odeljenjem za rad, zarad dodatnih poboljšanja, kako bismo sproveli zabranu zapošljavanja bilo koga mlađeg od 18 godina", rečeno je iz ove američke firme.

Aktuelnom nagodbom se rešava istraga koju je Ministarstvo za rad pokrenulo prošle godine. Utvrđeno je da su najmanje tri tinejdžera povređena na poslu, što se dovelo u vezu sa opasnim hemikalijama za čišćenje opreme.

Zvaničnici su rekli da je firma "previdela interne zastavice" i da su neki menadžeri kasnije pokušali da opstruišu istragu. "Prekršaji rada dece u ovom slučaju bili su sistemski i zahvatili su osam država. Jasno ukazuju na neuspeh PSSI-a na svim nivoima", rekla je Džesika Luman, glavni zamenik administratora u Odeljenju za plate i sate Ministarstva rada.

- Ova deca nikada nisu smela da budu zaposlena u fabrikama za pakovanje mesa, a to se može desiti samo onda kada poslodavci ne preuzmu odgovornost da spreče kršenje dečjeg rada - rekla je Luman, a piše BBC.

Tinejdžeri su radili u osam država i 13 fabrika velikih firmi. Kazna od otprilike 15.000 dolara po osobi bila je maksimalna dozvoljena kazna, rekli su zvaničnici.

U tekstu se dalje dodaje da je zaposlenost tinejdžera u SAD opala u godinama koje su usledile posle finansijske krize 2008-2009, pošto je otvaranje novih radnih mesta još od tada ostalo na relativno slabom nivou. Ipak, to se naglo popravilo od starta pandemije, jer su se poslodavci očajnički trudili da pronađu radnike.

Prošlog leta, Ministarstvo rada je izrazilo zabrinutost zbog porasta kršenja dečjeg rada u SAD. U 2022, agencija je obradila više od 800 slučajeva kršenja prava dece u kontekstu rada, a ti slučajevi su uključivali skoro 4.000 maloletnika, što je nagli porast u odnosu na 2015.

Još jednom podsećamo da američka pravila o dečjem radu zabranjuju zapošljavanje mlađih od 14 godina, pri čemu tinejdžeri uzrasta od 14 i 15 godina ne smeju da rade posle 19 časova - tokom školske godine, ili posle 21 čas - tokom leta.

Zakoni im, takođe, zabranjuju da rade više od tri sata školskim danima, više od osam sati nenastavnim danima i više od 18 sati nedeljno.

Video: Jedna žena na godišnjem nivou izdvoji do 2.000 evra za higijenske proizvode za menstrualni ciklus

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>