• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Talas bankrota u Evropi, dve industrije najviše vuku ka dnu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi sektori ekonomije bloka EU prošle godine su zabeležili porast nelikvidnosti, otkriva zvanična statistika

  • 1
Bankrot Foto: Shutterstock

Broj stečajeva među preduzećima u EU porastao je na najviši nivo tokom poslednja tri meseca 2022. od kada je evidencija počela 2015. godine, dok se blok nalazi na ivici recesije, objavila je statistička agencija Evrostat.

Neispunjenje obaveza je skočilo za 26,8% u odnosu na prethodni kvartal, dok je nivo registracije preduzeća smanjen za 0,2% u istom periodu prošle godine.

Eurostat je saopštio da se taj trend nastavio tokom cele godine, dodajući da se „broj proglašenih stečaja povećao tokom sva četiri kvartala 2022. godine“.

Agencija je takođe navela da su pogođene sve oblasti privredne aktivnosti.

„Posebno posmatrajući stečajeve po delatnostima, svi sektori su zabeležili povećanje broja stečajeva u četvrtom kvartalu 2022. godine u poređenju sa prethodnim kvartalom“, navodi se u izveštaju.

Ozbiljna energetska kriza i kriza troškova života koja je usledila doprineli su porastu nesolventnosti širom EU. Sektori sa najvišim nivoom neispunjenja obaveza bili su transport i skladištenje, koji su zabeležili rast od 72,2%, i usluge smeštaja i hrane sa porastom od 39,4%. Obrazovanje, zdravstvo i društvene aktivnosti zabeležile su porast od 29,5%.

U poređenju sa četvrtim kvartalom pre pandemije 2019. godine, broj proglašenja stečaja u poslednja tri meseca 2022. godine bio je veći u većini sektora privrede, navodi Evrostat.

Usluge smeštaja i ishrane bile su najteže pogođene u poslednja tri meseca 2022. u poređenju sa istim periodom 2019. godine, sa povećanjem nelikvidnosti među preduzećima iz EU od 97,7 odsto.

Video: U ovom stanu je rođen Če Gevara: Ako vam se sviđa, možete da ga kupite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    20. februar 2023 | 10:45

    Daleko je 2030. Bice tu jos koja pandemije, rat, vanzemaljci i slicno... Sve sto treba dok ne crkne srednja klasa...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>