• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

MTU donirala motor Erbasa za školovanje u Vazduhoplovnoj akademiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do sada u razvoj Vazduhoplovne akademije uloženo 377 miliona dinara

  • 2
MTU Foto: Tanjug/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Kompanija MTU danas je svečano uručila avionski motor Erbasa 318 koji će u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu biti učilo za obrazovanje srednjoškolaca i studenata.

Premijerka Ana Brnabić u Vazduhoplovnoj akademiji zahvalila je na donaciji kao i na odluci da MTU izabere Srbiju kao investicionu destinaciju i izgradi fabriku u Staroj Pazovi gde već sada radi 230 ljudi a plan je da za nekoliko godina bude 500 zaposlenih.

Ona je posebno istakla zadovoljstvo što MTU ne krije da je doneo dobru odluku kada je krenuo sa investicijom u Srbiji.

"Nadamo se da ćemo u partnerstvu sa MTU i Vazduhoplovnom akademijom dovoditi strance na obrazovanje i rad u Srbiju", rekla je ona.

Istakla je da je do sada u razvoj Vazduhoplovne akademije uloženo 377 miliona dinara.

"Ali to je tek početak jer ćemo u razvoj regionalnog trening centra na lokacijama u Beogradu i Vršcu uložiti 65 miliona evra u narednih nekoliko godina", rekla je ona.

Tako će to postati jedini ovakav trening centar u ovom delu Evrope a već ima interesovanja iz raznih delova sveta za studiranje. Dodala je da je značajno što će najbolje obrazovanje tu dobijati i kadrovi za MUP i Vojsku Srbije. Brnabić je istakla i značaj dualnog obrazovanja koje kroz saradnju sprovode i MTU i Vazduhoplovna akademija.

"Dualno obrazovanje je pomoglo da dovedemo neke od najvećih investitora iz Nemačke u Srbiju. Pozivam da se učenici, studenti i njihovi roditelji kao i kompanije još više uključe u modele dualnog obrazovanja", rekla je ona.

Navela je da postoji ogromna razlika u brzom zapošljavanju i u platama između srednjoškolaca koji su završili dualno ili klasičnu stručnu srednju školu. Dodala je da je 62 posto onih koji su završili 2022. godine po dualnom već zaposleno i da im je prosečna plata 640 evra, dok je kod klasičnih to 37 posto sa platom od 556 evra.

Glavni programski direktor kompanije MTU Mihael Šrajg ocenio je da je današnja donacija veoma mali poklonu u odnosu na ono što je da kompanija dobija u Srbiji.

"Rezultat naše saradnje je i motivacija za buduće generacije. Očekujemo da i ovaj poklon doprinese daljem prosperitetu naše saradnje", rekao je on.

Iz MTU je danas najavljeno da će u narednih nekoliko godina broj zaposlenih u toj kompaniji u Srbiji biti 500 stotina, te da očekuju kadrove sa Vazduhoplovne akademije.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović ocenio je kao odličnu četvorogodišnju saradnju sa kompanijom MTU, te rekao da se u toj obrazovnoj ustanovi trude da u razvoju prate kompaniju.

Dodao je da u Akademiji u saradnju sa MTU već obrazuju prve generacije učenika po modelu dualnog obrazovanja. Cvijović je rekao da uz planirani razvoj Akademija imati mogućnost da kroz trening centar, visoku strukovnu školu i srednju školu obrazuje ukupno 1.500 kadrova za vazduhoplovstvo koji će sticati evropske vazduhoplovne licence.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonymus

    21. februar 2023 | 17:16

    Da li je to Airbasov motor sa leta od letos iz Tivta, ko je bio na letu, zna o čemu pričam...??!!

  • Ratar

    21. februar 2023 | 18:18

    Necemo mrski zapadnjacki motor hocemo ruski!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>