• 14
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU nadomak uvođenja 10. paketa sankcija Rusiji: Na crnoj listi 59 lica, tri velike banke, mediji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istovremeno, Unija poziva Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru START

  • 14
sankcije Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) je blizu toga da uvede deseti paket sankcija Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu, i očekuje se da će danas - ukoliko budu prevaziđene razlike u stavovima oko zabrane na uvoz gume i dijamanata iz Rusije - o tome biti postignut konačni dogovor.

To su potvrdile diplomate zemalja članica EU.

Ipak, podsećamo da se jedna članica EU posebno protivi uvođenju 10. paketa, a to je Mađarska.

Kako je rekao Viktor Orban, premijer te zemlje, "sankcije koje je EU uvela Rusiji koštale su mađarsku ekonomiju 10 milijardi evra, ali nisu uspele da zaustave sukob".

Vezano za uvođenje novog paketa, dalje se navodi i da bi na listi sankcionisanih - trebalo da se nađu i pojedinci i zvanični entiteti, umešani u ilegalnu deportaciju oko 6.000 dece iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Očekuje se da će 10. paket sankcija obuhvatiti i sedam iranskih poslovnih entiteta za koje se veruje da proizvode opremu koju Rusija koristi u ratnim operacijama u Ukrajini.

Prema pisanju agencije TASS, ovo podrazumeva 10. paket sankcija:

  • Evropska unija će staviti na crnu listu 59 ljudi i 28 organizacija, uključujući tri banke: Alfa- banku, Tinkof i Rosbanku;
  • Nova crna lista uključuje i Ruski fond nacionalnog bogatstva, dve medijske holding kompanije (Patriot Media Group i Rossiya Segodnya) i dve osiguravajuće kompanije (Ingosstrakh Insurance Company i RNRC);
  • Navodi se i Sveruski narodni front i nekoliko proizvođača oružja, kao i firma Pawell Shipping, sa sedištem u Londonu, odgovorna za "ilegalni transport ukradenog ukrajinskog žita", prenosi portal EUobserver.

Portal takođe tvrdi da EU namerava da blokira emitovanje arapskih servisa RT i Sputnjika na svojoj teritoriji.

- Razgovarali smo o 10. paketu sankcija protiv Rusije i nastavićemo započetu diskusiju. Nadam se da ćemo se usaglasiti - rekao je posle sastanka ambasadora 27 zemalja članica EU u Briselu poljski ambasador u EU, Andžej Sadoš.

Istovremeno, EU poziva Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru START.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    22. februar 2023 | 09:58

    EU baš pokazuje nemoć.Kakve sankcije.Kina India Brazil,Argentina Iran . . .Rusima ne treba Europa.Jwdinu korist od sankcija imaju Ameri.

  • Nikolas

    22. februar 2023 | 08:15

    ZAPAD JE ZELEO RAT PROTIV RUSIJE A SAD JE PRPA HVATA OD NUKLEARNOG ORUZJA!!!

  • Hogar

    22. februar 2023 | 08:16

    EU JE POSTALA PRAVA FASISTICKA TVOREVINA KOJA DRUGIMA BRSNI ONO STO SAMA RADI..PRINCIP.JE ONO STO MI MOZEMO VI NE MOZETE..SAMO EU JEDNO NIJE JASNO A TO DA JE RUSIJA SAMA JACA OD NJE I EKONOMSKI I VOJNO....I DA NEMA SANSE DA ONI NESTO RUSIJI KOMANDUJU I ODLUCUJU NIKAD GORE RUKOVODSTVO EU OD LAJENOVE KOJA JE ZALUTALA U POLITIKU ..BERBEKOVE KOJA MORA DA SE VRATI U SKOLSKU KLUPU JER JE NEKE LEKCIJE PRESKOCILA I POKAZALA TOTALNO NEZNANJE ..BORELJA.....SVE PRAZNO I STARO....EU CE NESTATI

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>