• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Starbaks lansirao novu kafenu kombinaciju: Kome li je pala na pamet ova ideja? Zvuči "bizarno"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Za više od 40 godina, ne mogu da se setim trenutka u kome sam bio više uzbuđen, više oduševljen", istakao je izvršni direktor kompanije

  • 0
kafa, starbaks

Foto: Shutterstock

Najveći svetski lanac kafe na svetu, Starbaks (Starbucks), saopštio je da u Italiji pokreće liniju napitaka - sa maslinovim uljem.

Zvuči krajnje bizarno, zar ne?

Probali smo razne kombinacije kafa i, pritom, ne mislimo na one "standardne" sa mlekom i šećerom, ali ovako nešto još nismo čuli. Da li je to zbog ljubavi Italijana prema ovoj vrsti ulje ili ne, uglavnom, izvršni direktor Hauard Šulc kaže da maslinovo ulje kafi piću daje "neočekivani, baršunasti, puterasti ukus".

- Poboljšao je kafu i lepo se zadržava na nepcima - istakao je.

Starbaks se, inače, našao među najvećim američkim preduzećima koja su se suočila sa preprekama dok su pokušavala da se prošire na italijansko tržište hrane i pića. Razlog za to je jasan: Kafa je simbol Italije.

Među brojnim tamošnjim brendovima i kafeterijama, bilo je potrebno vreme da se zadobije poverenje. Posebno imajući u vidu činjenicu da je italijanska baza kafe poznata po nezavisnim kafićima, često u porodičnom vlasništvu.

Starbaks trenutno ima oko 20 lokala u toj zemlji.

- Sada će biti ljudi koji kažu: Maslinovo ulje u kafi?! Ali, dokaz je u čaši - priča dalje Šulc i dodaje: "Za više od 40 godina, ne mogu da se setim trenutka u kome sam bio više uzbuđen, više oduševljen".

Kompanija planira da ovog proleća ponudi tople i ledene napitke sa maslinovim uljem i u kafeterijama u južnoj Kaliforniji (SAD), a onda na red dolaze Velika Britanija, Bliski istok i Japan.

Asortiman ovih kafa, pod imenom Oleato, koji će biti lansiran danas, 22. februara u Italiji, između ostalog uključuje:

  • Ledeni šejkovani espreso i
  • Late sa maslinovim uljem, zajedno sa ovsenim mlekom na pari
@chefricardocooking Drink Olive oil on Empty Stomach #lemon #Remedy #Natural #foryourpagetiktok ♬ original sound - Chef Ricardo Cooking

Biće tu i hladna kafa sa "svilenkastom infuzijom ekstra devičanskog ulja Partanna", i sa penom slatke pavlake na bazi vanile.

Maslinovo ulje je ključni deo mediteranske kuhinje, i najčešće se obilato koristi u Italiji, Grčkoj i Španiji. Njegove zdravstvene prednosti se, delimično, mogu pripisati mononezasićenim masnim kiselinama, koje sadrže vitamine i minerale, i polifenolima, mikronutrijentima dobijenim iz biljaka.

Izraz "piti maslinovo ulje" ("drink olive oil") je bio u trendu na platformi TikTok prošle godine, a pristalice trenda su rekli da ima antiinflamatorna svojstva.

Neki Italijani su, međutim, pozvali na bojkot Starbaksa kada je ovaj gigant objavio planove da otvori svoju prvu radnju u zemlji 2018. godine. Tada je Šulc rekao: "Ne dolazimo da učimo Italijane kako da kuvaju kafu. Dolazimo ovde sa poniznošću i poštovanjem, da pokažemo šta smo naučili".

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>