• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuski div tužio Gasprom zbog prekida isporuka: "Nema gasa bez uplate za prethodni mesec"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po ruskom zakonu, nemoguće je izvršiti bilo kakve dalje isporuke gasa bez pune uplate za prethodnu isporuku

  • 5
engie, endzi Foto: Shutterstock

Francuski gasni gigant, Endži (Engie), saopštio je 21. februara ove godine da je pokrenuo arbitražni postupak protiv ruskog Gaspromazbog njegovog nepoštovanja obaveza vezanih za isporuke gasa.

Firma sa sedištem u Parizu takođe je navela da želi isplatu "ugovornih penala", kao i kompenzaciju za štetu nastalu zbog obustave isporuke.

Gasprom je rekao kako je prekinuo isporuke prirodnog gasa u avgustu, nakon što "francuska strana nije u potpunosti platila isporuke u julu".

"Ovaj arbitražni postupak je pokrenut zbog značajnih nedostataka isporuke kompanijeGazprom Export LLC to Engie, od sredine juna 2022. godine, nakon čega je usledila jednostrana odluka Gazprom Export LLC to Engie krajem leta 2022. da smanji svoje isporuke Endžiju zbog neslaganja među stranama", navela je kompanija u svom godišnjem izveštaju, piše RT.

Podseća se, međutim, i kako je Gasprom obavestio Endži da će prekinuti isporuke gasa od 1. septembra, sve dok ne bude uplaćen već isporučeni gas.

Po ruskom zakonu, nemoguće je izvršiti bilo kakve dalje isporuke gasa bez pune uplate za prethodnu isporuku, dodaje se.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    22. februar 2023 | 11:22

    Запад забрањује бившим социјалистичким државама а сад чланицама ЕУ да купују енергенте од РФ а сами их купују и плаћају у рубљама ... кад ће периферија ЕУ схватити суштину ?

  • Mlj1228

    22. februar 2023 | 10:45

    ENGIE nije nikakav div, to je jedan profiter koji je Brisel uvalio Francuskoj, kao nekakva najglupija privatizacija EDF-a! ENGIE (endži) je ušao ubačen da kupuje struju od EDF (électricité de France), koji je vlasnik svih centrala i instalacija, po ceni proizvodnje, a prodaje pet puta skuplje! Ako se EDF nacionalizuje, kao što je i bio, ENGIE odpada kao da nikada nije ni postojao!

  • ⁉⁉⁉

    22. februar 2023 | 10:43

    Gospodo placite placite samo jakoooooo da se cuje 👈👈👉👉👈

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>