• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sunovrat trećeg najbogatijeg čoveka na svetu: Indijac Adani nastavio da ređa poraze posle optužbi za prevaru

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Za sada se nećemo obavezati na nove projekte", izjavio je finansijski direktor Adani grupe

  • 0
Gautam Adani Gautam Adani / Foto: SAM PANTHAKY / AFP / Profimedia

Prošlo je približno mesec dana otkako je američka firma Hindenburg objavila izveštaj u kom optužuje tadašnjeg trećeg najimućnijeg čoveka na svetu, Indijca Gautama Adanija za prevaru, koja ga je koštala čak 20 milijardi dolara na računu.

Usled svega, Adani grupa zaustavila je svoje ulaganje u fabriku uglja polivinilhlorida (PVC) u Mundri u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat. Grupa je inače želela da potroši 4 milijarde dolara na projekat.

"... mi ćemo razmotriti tu obavezu nakon smirivanja ovog perioda nestabilnosti. Za sada se nećemo obavezati na nove projekte", rekao je finansijski direktor Adani grupe.

Zbog izveštaja američke kompanije, subjekti na berzi su izgubili 60 odsto vrednosti svojih akcija od 24. januara, iako je Adani grupa negirala optužbe.

Takođe, grupa je ranije odustala je od plana vrednog 850 miliona dolara za kupovinu fabrike uglja u Indiji. U međuvremenu, džravna Indijska naftna korporacija osporila je svoju tvrdnju da je postigla dogovor oko korišćenja luke u južnoj Indiji za snabdevanje tečnim naftnim gasom.

Francuska firma Total Energies takođe je pauzirala svoj plan da se pridruži grupi od 50 milijardi dolara koji se kladi na vodonik.

U vreme današnjeg objavljivanja, većina akcija Adani grupe je pala za skoro 5 odsto u odnosu na ranije zatvaranje. Njen glavni entitet, Adani Enterprises, pao je za 11 odsto.

Sve ovo dovelo je do toga da je neto vrednost Adanija procenjena na 46,1 milijardi dolara, u odnosu na 88,5 milijardi dolara prošlog februara piše qz.com.

Grupa je pokrenula zakonske postupke u Americi protiv navoda Hindenburga.

Norveški najveći penzioni fond (KLP) nedavno je odbacio celokupni udeo u kompaniji Adani Green Energy Ltd, obnovljivim delovima imperije, usled zabrinutosti da su pomogli neke od najvećih zagađivačkih aktivnosti, preneo je Blumberg 19. februara.

U Indiji, indijski odbor za hartije od vrednosti i berze tražio je detalje od firmi za kreditni rejting o svim ocenama lokalnih zajmova i hartija od vrednosti Adani grupe, izvestio je danas Economic Times.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>