• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li bi revolt nastao u Srbiji da se u ovo uvede? Komšije bliže neradnoj nedelji, zabrana i za pekare

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neradna nedelja je goruća tema u Hrvatskoj već mesecima, a sada je doneta i radikalna odluka koja se neće dopasti većini kupaca...

  • 4
pecivo

Foto: Unsplash

Vlada Hrvatske je sa današnje sednice u saborsku proceduru u drugo čitanje poslala konačni predlog izmenjenog Zakona o trgovini, koji reguliše neradnu nedelju, a promene su i više nego značajne u odnosu na prvu verziju.

Naime, odlučeno je da se skroz zabrani rad pekara - nedeljom i praznicima.

U prvoj verziji, koja je prošla saborsku raspravu, specijalizovanim prodavnicama hleba i pekarskih proizvoda bilo je dozvoljeno da rade nedeljom i praznicima od 7 do 13 sati, a sada je isključen i taj izuzetak.

Dalje se precizira da će pekare ubuduće moći da rade kao i drugi objekti - 16 nedelja u godini po svom izboru, piše Jutarnji list.

Ono što je takođe značajno za projekat neradne nedelje Vlade Hrvatske, jeste to što će zakon na snagu stupiti tek 1. jula, a sve dosadašnje radne nedelje trgovaca neće se uračunavati u ovih 16 "dopuštenih" radnih nedelja.

Shodno tome, trgovci će u ovoj godini imati tek 11 neradnih nedelja, odnosno moći će da rade tokom cele turističke sezone u "špicu", kao i za vreme postsezone i praznike oko Božića.

Tako da će trgovci će u ovoj godini imati tek 11 neradnih nedjelja, odnosno moći će da rade celu cijelu turističku špicu sezone i postsezonu, te za blagdane u povodu Božića.

Iz prve verzije zakona ostale su, pak, osnovne odredbe. Radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac, u periodima od ponedeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično - koje trgovac samostalno raspoređuje.

Prodajni objekti zatvoreni su nedeljom i za vreme praznika, a trgovac može samostalno da odredi 16 nedelja u godini - kao "radne", s tim što se trajanju radnog vremena prodajnih objekata dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedeljka do nedelje.

Ali, neradna nedelja se ne primenjuje na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni deo celine železničkih i autobuskih stanica, aerodroma, luka otvorenih za javni saobraćaj, zatim luka unutrašnje plovidbe brodova, aviona i trajekata za prevoz osoba i vozila.

Takođe, ne primenjuje se ni na objekte u sklopu benzinskih stanica, bolnica, hotela, prostora kulturnih i verskih ustanova, te drugih subjekata u kulturi - muzeja, centara za posetioce, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih domaćinstava, itd...

Dodatno, izuzetak su otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na pijacama na malo, kao i prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na pijacama na veliko; prodaja na sajmovima i javnim manifestacijama, kao i onlajn prodaja/prodaja preko automata - takođe su izuzetak.

Kiosci nedjeljom mogu raditi od sedam do 13 sati.

Podsetimo, o ovoj temi smo više puta pisali u okviru Telegraf Biznisa, međutim, zajednički stav više sektora je da naša privreda nije spremna za ovaj potez. 

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гробар 1966

    23. februar 2023 | 14:20

    Шест дана ради а седми посвети Господу Богу своме!Недељу посвети породици, фамилији, пријатељима!А не;! Људи ринтају, опремају аута на улици, бетонирају, зидају итд. итд.

  • Slađana

    23. februar 2023 | 16:44

    To bi trebalo i kod nas da se uvede.Barem nedeljom da porodica bude na okupu.

  • Eto!

    1. mart 2023 | 19:25

    Budimo realni, STA GOD da se u Srbiji uvede, neko ce da se buni, vise onako reda radi! A sto se ovoga konkretno tice, broj nasilja i ubistava vikendom bi sugurno jos porastao, jer zaboga, ko ce ceo dan da bude sa porodicom, a da ne sizne?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>