• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

BNP Paribas prva banka koja je tužena zbog finansiranja projekata za fosilna goriva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Presuda se očekuje u utorak

  • 0
BNP Paribas banka Foto: Shutterstock

Nešto više od tri meseca nakon što je BNP Paribas dobio zvanično obaveštenje da prekine svaku finansijsku podršku za nove projekte fosilnih goriva, udruženja "Notre affaire a tous", "Okfam" i "Friends of the Earth" izveo je francusku bankarsku grupu pred sud danas prenosi francuski Le Monde.

Nevladine organizacije sada nastoje da izvedu prvo "suđenje finansijskom sponzoru klimatskog haosa". Borci za klimatske kampanje sve više koriste tužbe da nateraju velike kompanije da ubrzaju napore za prelezak na ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika.

Tokom 2021. godine, Shell-u je naređeno od strane holandskog suda da produbi planirano smanjenje emisije gasova staklene bašte u tužbi klimatskih aktivista prenosi Rojters.

Francuske kompanije su u posebnom fokusu zbog zakona iz 2017. godine koji od njih zahteva da izrade planove zaštite životne sredine. Presuda u slučaju ekoloških grupa protiv Total Energies, klijenta BNP Paribas, očekuje se u utorak.

U Francuskoj, nijedan sud nije još uvek naterao kompaniju da promeni svoj način rada baziranog na zakonu iz 2017. godine.

Advokat jednog od udruženja koji su podneli tužbu rekao je da banka "nastavlja da piše blanko čekove najvećim kompanijama za fosilna goriva bez postavljanja bilo kakvih uslova za ekološku tranziciju bez nafte i gasa".

BNP Paribas rekao je za Rojters  da žali što su zastupničke grupe izabrale parnicu umesto dijaloga i da ne mogu odmah da zaustave svo finansiranje fosilnih goriva.

- Uvereni smo da je ekološka tranzicija jedini održivi put za budućnost naše ekonomije. Usmereni smo na izlaz iz fosilnog goriva, finansirajući obnovljive izvore energije i podržavajući naše klijente, bez kojih tranzicija ne može da bude napravljena - dodala je banka.

Udruženja su rekla da je francuska banka bila umešana u investiranje osam evropskih i severnoameričkih naftnih i gasnih kompanija, koje su uključene u više od 200 novih projekata za fosilna goriva širom sveta.

Grupa tvrdi, da dok BNP Paribas ne finansira direktno ove projekte, njegovo opšte produženje kredita omogućava mu da traži klimatske uslove, kao što je pridruživanje Net Zero bankarskoj alijansi, dok nastavlja da podržava potencijalno štetne projekte preko svojih bankarskih klijenata.

BNP Paribas navodno je osma po redu internacionalna banka koja je najviše doprinela proizvodnji nafte i gasa, sa 142 milijarde dolara vrednog finansiranja u fosilna goriva između 2016. i 2021. godine.

Neotplaćeni krediti BNP Paribasa za fosilna goriva iznosili su 23,7 milijardi evra na kraju septembra 2022. godine, saopštila je banka prošlog meseca.

Banka je takođe rekla da je prestala finansiranje naftnih projekata u 2016. godini.

"Preuzeta je obaveza da se do 2025. godine smanji preostalo finansiranje za vađenje i proizvodnju nafte za 25%“, saopštila je banka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>