• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Netflix planira da otvori kancelariju u Vijetnamu: Prvi američki, tehnološki gigant sa direktnim prisustvom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija bi mogla da bude otvorena krajem ove godine, ali će zahtevati dugotrajni regulatorni proces, prema rečima izvora

  • 0
TV Netflix

Foto: Shutterstock

Američka gigant Netflix priprema se da otvori kancelariju u Vijetnamu, nakon godina pregovora sa vlastima i završetka procene rizika, rekla su dva izvora upoznata u stvar za Rojters.

Ukoliko se ova saradnja ostvari, to će biti ujedno i prva velika, američka firma sa direktnim prisustvom u ovoj brzorastućoj zemlji u Jugoistočnoj Aziji. Vijetnam se sve više smatra previše unosnim da bi se ignorisao, uprkos opreznosti u pogledu striktnih internet pravila.

Platforma je u ranoj fazi planiranja za otvaranje kancelarije u Vijetnamu, nakon završetka procene bezbednosnog i političkog rizika od poslovanja u kancelariji u Vijetnamu, rekao je izvor.

Kancelarija bi mogla da bude otvorena krajem ove godine, ali će zahtevati dugotrajni regulatorni proces, prema rečima izvora.

Naime, od januara je doneta uredba kojom se od platformi za pružanje video sadržaja zahteva da traže dozvolu od vijetnamske vlade za rad, što bi zauzvrat zahtevalo osnivanje lokalne kancelarije, iako detalji implementacije ostaju nejasni.

Vijetnam se i ranije pokazao kompleksnim za tehnološke firme, delom zbog nedostatka jasnoće u vezi sa specifičnim zahtevima i mehanizmima za sprovođenje njihovih često strogih propisa, rekli su strani rukovodioci upoznati sa operacijama u zemlji.

Iako se, prema zakonu o sajber bezbednosti iz 2018. godine, zahteva od svih stranih preduzeća koji ostvaruju prihod od onlajn aktivnosti u Vijetnamu, da otvore svoje kancelarije, jedino je TikTok ispoštovao ovu meru.

Vijetnam je 2020. godine želeo da ugasi Fejsbuk zbog političkog sadržaja na platformi, a prošle godine su predstavili nove propise za tehnološke firme u vezi sa skladištenjem podataka lokalno i tražili su da društvene mreže u roku od 24 sata obrišu sadržaja za koji su smatrali da je lažan.

Netflix je odbio da prokomentariše ove navode za Rojters.

Video: Stiven Ženg gostovao u studiju Telegraf-a: O budućnosti tehnologije, povezanosti i trendovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari