• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveća evropska ekonomija priprema se za recesiju: BASF otpušta 2.600 radnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

BASF je najveća svetska hemijska grupa i jedan od oslonaca nemačke industrije

  • 4
BASF

Foto: Shutterstock

Nemačka hemijska kompanija BASF saopštila je da će otpustiti 2.600 radnika, jer se najveća evropska ekonomija priprema za recesiju izazvanu energetskom krizom koja je intenzivirana nakon krize u Ukrajini, piše Gardijan.

Protekle godine su "dominirale posledice rata u Ukrajini, a posebno povećane cene sirovina i energije", navodi se u saopštenju BASF-a, koji je, kako se dodaje, imao dodatne troškove energije od 3,2 milijarde evra tokom 2022.

BASF je najveća svetska hemijska grupa i jedan od oslonaca nemačke industrije, sa 157 godina rada na lokaciji u Ludvigshafenu na Rajni u blizini Frankfurta.

Proizvodi hemikalije za proizvodnju raznih vrsta robe širom sveta, od đubriva do plastike, automobila i farmaceutskih proizvoda.

Međutim, ova industrija je posebno pogođena zavisnošću od gasa koji se isporučuje iz Rusije, a ranije je najavljen otpis od 7,3 milijarde evra za eksproprisane fabrike u Rusiji.

BASF je saopštio da će zatvoriti jednu od dve fabrike amonijaka i dve fabrike za proizvodnju plastičnih hemikalija, kao i da će deo proizvodnje pomeriti iz Nemačke.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    25. februar 2023 | 09:44

    EU I ZAPAD TONU U RECESIJU SVE BRZE .....NISAM SIGURAN U MIRNO.PROLECE NI LETO MOZDA SE ZAPUCA IU EU...

  • Ako cemo realno

    25. februar 2023 | 10:03

    Nemacka je pukla zatvoreno je lanac robnih kuca Conrad Elektronik, sad zatvaraju Karstadt neznam koliko ih ima, Real velike samoposluga, I jos mnogi veliki I malih firmi,nezaposlenost u porastu inflacija u porastu narod je osiromasen zato sto finansiraju rat u ukrajini interesantno da se niko ne buni zasto to rade od naseg poreza imaju takvu zlocinacku politiku sad su ponovo prve vesti Rusija I Putin zaboravili su nesrecne turke I Sirijce kakvu propagandu preko media vrse takav je narod da im 100% u to veruje, strasno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>