• 9

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ravne časti: Deli se trošak za izgradnju mosta preko Bojane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ceo projekat će koštati devet miliona evra, a gradnja će trajati oko 18 meseci

 • 9
ada bojana, reka bojana, crna gora

Foto: Shutterstock

Crna Gora i Albanija će podeliti troškove izgradnje mosta preko reke Bojane, koji povezuje Ulcinj i Velipolje.

Kako se navodi u dokumentu, objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore, dve zemlje su saglasne da sufinansiraju izgradnju mosta tako što će svaka strana finansirati 50 odsto izgradnje, uključujući ukupne troškove izgradnje, nadzora i dugih usluga povezanih sa realizacijom projekta, prenosi danas RTCG.

Tačna vrednost izgradnje mosta znaće se nakon kompletitiranja projektne dokumentacije.

"Određena sredstva za implementaciju predmetnog projekta su predviđena i u Zakonu o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, u okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj", navodi se u Predlogu osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između dve države o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Bojane, koji je Vlada objavila kroz predlog osnova za vođenje pregovora.

Plan Albanije i Crne Gore je, kako je ranije saopšteno, da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.

Most dugačak 310 metara, skratiće put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70 na samo nekoliko kilometara.

Projekat su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, tokom Samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu. Prema projektu, most preko reke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja.

Dužina mosta iznosiće 310 metara, imaće dve kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze.

Prosečna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara, kako se ne bi ometao rečni saobraćaj.

Ceo projekat će koštati devet miliona evra, a gradnja će trajati oko 18 meseci. Most će se nalaziti iznad račvanja reke Bojane na dva rukavca koji formiraju turističko naselje Adu Bojanu u Crnoj Gori.

Video: Šapić: Trasu žičare Novi Beograd - Košutnjak ćemo pokušati da sagradimo do Ade

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  26. februar 2023 | 09:40

  Neka grade i onako ce to za neku godinu biti nase(samo polako).

  1
  2

  Podelite komentar