• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rojters: Egzodus zapadnih kompanija nije poremetio Ruse, lako dolaze do željenih proizvoda

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanična statistika pokazuje da je obim robe - isporučene u Rusiju paralelnim uvozom - premašio 20 milijardi dolara od decembra

  • 0
Massimo Dutti

Foto: Shutterstock

Egzodus zapadnih kompanija iz Rusije imao je minimalan uticaj na potrošače u zemlji, piše Rojters ove nedelje, napominjući da je većinu robe lako pronaći.

Prema aktuelnim informacijama, glavna promena je bila u rutama snabdevanja, ali proizvodi ostaju dostupni i na mreži i u prodavnicama, iako rokovi isporuke mogu biti duži, a neka roba skuplja.

U izveštaju se navodi da velika većina robe ne podleže zapadnim sankcijama i da je, stoga, legalna.

Rojtersov pregled šest velikih onlajn tržišta i razgovori sa desetak kupaca i prodavaca, pokazali su da na rusko tržište stiže širok spektar uvezene robe.

- Kontakti su brzo uspostavljeni i potpisani su novi ugovori sa novim partnerima, pokrenuti su novi tokovi novca i logistički lanci snabdevanja sa turskim, poljskim i kazahstanskim kompanijama - rekao je neimenovani viši službenik u jednoj maloprodaji.

- Međutim, kao i obično, kupac je taj koji plaća ceh, odnosno daje više novca zbog ovih neprijatnosti - dodaje.

Prošlog marta, ruska vlada je ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika žiga. Mehanizam 'paralelnog uvoza' je legalizovan da bi se tržištu obezbedila roba koju su zapadne kompanije prestale da isporučuju zbog sankcija.

Zvanična statistika pokazuje da je obim robe - isporučene u Rusiju paralelnim uvozom - premašio 20 milijardi dolara od decembra.

Izvršni direktor platforme za digitalnu proveru, Publican, Ram Ben Tzion, rekao je za Rojters da će, kako se razvijaju nove rute, dodatni troškovi logistike, putovanja i skaliranja padati.

- Mehanizmi paralelnog uvoza su konsolidovani i prošireni, što znači da je skoro sve dostupno i da će tako biti i u budućnosti - rekao je on, ukazujući na redove kamiona na granici i nove entitete koji se pojavljuju u obližnjim zemljama.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>