• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blokirana nemačka čvorišta za putnike: Otkazano više od 300 letova, radnici opet štrajkuju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sindikat Ver.di je u petak najavio da će obustaviti rad, pošto radnici u avionskom saobraćaju nisu uspeli da se približe dogovoru oko plate

  • 0
letovi, nemačka

Foto: ARNE DEDERT / AFP / Profimedia

Nastavlja se serija štrajkova u Evropi: počev od Britanije i protesta radnika iz raznih branši (medicina, transport, avio-sektor), pa do Nemačke i uzbune na tamošnjim aerodromima.

Danas je, naime, otkazano više od 300 letova na nemačkim aerodromima Diseldorf i Keln Bon, a razlog za to je 24-časovni štrajk sindikata Ver.di, saopšteno je iz uprave oba aerodroma.

Aerodrom Diseldorf je danas saopštio da je otkazano 205 od planiranih 330, dok je 29 preusmereno na druge aerodrome, a sedam je pomereno za sutra. Od današnjih uobičajnih 136 putničkih letova sa aerodroma Keln Bon, 131 je otkazan još u nedelju uveče.

Sindikat Ver.di je u petak najavio da će obustaviti rad, pošto radnici u avionskom saobraćaju nisu uspeli da se približe dogovoru. Sindikati su pred drugu rundu pregovora sa državom, 22. februara, tražili povećanje zarada od 10,5 odsto, ali tako da minimalno povećanje iznosi 500 evra mesečno bruto.

Opštine i gradovi, međutim, odbacuju te zahteve, ocenjujući ih kao "nerealne".

Oni su, inače, poslodavci za oko 2,5 miliona ljudi u Nemačkoj, preneo je "Dojče vele".

- Inflacija, visoke cene energije i hrane guraju mnoge zaposlene u neizvesnost, a mnogi ne znaju kako da plate kirije ili napune frižider. Treba im osetno više novca da bi izašli na kraj - rekla je zamenica šefa Ver.di sindikata, Kristine Bele, za Handelsblat.

Istovremeno, Dojče vele ovih dana piše kako samo Luftahanzi, najvećem nemačkom avio-prevozniku, nedostaje 20.000 ljudi.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>