• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Značajan rast BDP-a u trgovini na veliko i malo: Pad zabeležen u građevinarstvu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnja stopa rasta BDP-a biće objavljena 2. oktobra ove godine

  • 1
SRBIJA BDP EVROPA grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto-ilustracija: Pixabay, beo-city.com, Telegraf

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu 2022. godine je u odnosu na isti period prethodne godine iznosio 0,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS) i naveo da desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u četvrtom kvartalu od 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Realni rast lanjskog BDP-a, dobijen na bazi kvartalnog obračuna, iznosio je 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a godišnja stopa rasta BDP-a, kao rezultat godišnjeg obračuna, biće objavljena 2. oktobra ove godine, naveli su iz RZS.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2021. značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane - 2,8 odsto, sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti - 7,2 odsto i informisanju i komunikacijama - 7,7 odsto.

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu - 12,5 odsto i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu - 7,8 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava - 1,5 odsto, zatim za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima - 0,8 odsto, kod izvoza robe i usluga - 12,9 odsto i uvoza robe i usluga - 6,6 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države - 2,4 odsto i bruto investicija u osnovna sredstva - 2,7 procenata.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>