• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Nemačke preti donošenjem Zakona o bankomatima: Žele da "zaštite" građane od odluka banaka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Finansijske institucije se brane stavom da se "noću keš ionako slabo podiže"

  • 1
ATM Foto: Shutterstock

Najstarija nemačka informativna emisija, Tagesšau (Tagesschau), objavila je kako je 2022. godine - statistički gledano - svaki dan jedan bankomat bio meta napada.

Prema izveštajima policijskih uprava, širom Nemačke je 2021. izbrojano više od 390 eksplozija, prenosi Fenix magazin. Da bi ukrali od 50.000 do 100.000 evra, zavisno od bankomata, počinioci su koristili jako eksplozivna sredstva.

Noću bankomat ne radi

Iz ovog razloga, reagovale su prve banke u Nemačkoj, koje sada zatvaraju svoja vrata noću. Naime, Commerzbank sada na mnogim mestima svojim klijentima više ne nudi pristup poslovnicama i bankomatima između 23:00 i 06:00 sati.

Kako se navodi, ova odluka ne bi trebalo da zaštiti samo bankomate, već i poslovnice i potencijalne druge posetioce.

Sparkasse, koja je već zatvorila samouslužne podružnice na području Minhena zbog velikog problema sa bankomatima koji su eksplodirali, sada radi isto što i njeni konkurenti.

Šta to znači za klijente?

Ako vam hitno treba gotovina, često možete podići novac na benzinskim stanicama ili u supermarketima, koristeći tzv. cashback uslugu.

Međutim, ako vam pare zatrebaju usred noći - onda te opcije "padaju u vodu".

U tom slučaju, morate posegnuti za dostupnim bankomatima, koji se obično nalaze u prometnim ulicama ili na velikim trgovima. Ipak, mana je što se tu mora platiti prilično visoka naknada za proviziju.

Berlin, protest Foto: Ralph Pache/PRESSCOV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Banke u Nemačkoj su odlučile i da uklone na hiljade bankomata širom zemlje. Bundesbank se zbog toga zabrinuo za snabdevanje kešom. Nemački mediji navode kako Vlada preti donošenjem Zakona o bankomatima, kako bi svi građani imali pristup novcu.

Takođe, došlo je do važne promene i za korisnike u ruralnim područjima, posebno kada je reč o Sparkasse i Volksbank poslovnicama i uvođenju novog radnog vremena.

Commerzbank, Targo-Bank i Deutsche Bank su takođe sprovele prvu meru. Odgovorni ne vide veliku štetu u skraćenom radnom vremenu: "Noću bi se ionako podizalo vrlo malo gotovine", kažu.

Video: Tanasković: Krenuli smo sa isplatom subvencija poljoprivrednicima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diskriminacija

    28. februar 2023 | 23:11

    Banke kod nas rade dokle i mi radimo od 9 do 17 h pa kada da obavimo ili da izlazimo sa posla zbog njih.Uvaljuju ljudima aplikacije na mobilnim umesto šaltera što za penzionere i invalide slabovide je dodatni problem a i meni nesto mladjoj je smor da kuckam uplate na mob jer slabije vidim a na racunaru aplikacija je opet vezana za kod na mobilnom sto znaci ko nema mobilni moze da plače.To je teška diskriminacija jer npr moja mama nema mob a ni racunar.Uz to banke naplacuju provizije a mi sve sami radimo na automatima i aplikacijama te usluga ne postoji.NBS bi morala da sve to hitno spreči!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>