• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od 10 kompanija iz Nemačke planira prebacivanje proizvodnje u druge države: Na mapi je i ova zemlja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje pokazuje da 23 odsto proizvođača i dobavljača vozila razmišlja o premeštanju proizvodnje

  • 1
mašina, radnik, fabrika Foto: Pixabay

Nemačke kompanije, sudeći po istraživanju Trgovinske i industrijske komore Nemačke (DIHK), zainteresovane su za prebacivanje proizvodnje u SAD, podstaknute američkim zakonom o smanjenju inflacije (IRA) kojim administracija predsednika Džozefa Bajdena želi da promoviše "zelene" tehnologije.

Prema danas objavljenom istraživanju DIHK, u kojem je učestvovalo 2.400 preduzeća iz svih sektora, jedna od deset kompanija već planira prebacivanje proizvodnje u druge države, a sve popularnije su Severna Amerika i naročito SAD, prenosi Rojters.

Istraživanje pokazuje da 23 odsto proizvođača i dobavljača vozila razmišlja o premeštanju proizvodnje.

EU je zabrinuta da će zahtevi za lokalne sadržaje proizvodnje, na koje se odnosi veći deo od 369 milijardi dolara subvencija obuhvaćenih IRA, zakona koji je na snazi od 2022, podstaći evropske kompanije da se presele u SAD.

Tom šemom, predviđeno je da se poreske olakšice za nova električna vozila odnose na ona sa završnom montažom ili ključnim inputima na teritoriji SAD.

Prema ispitivanju DIHK-a, veći nego uobičajeni broj kompanija iz oblasti mehaničkog inženjerstva i firmi iz sektora hemijske industrije i proizvodnje plastike razmišlja o preseljenju proizvodnje.

U jednom drugom istraživanju nemačke privredne komore, 17 odsto nemačkih kompanija u SAD razmatra da poveća nivo investicija u toj zemlji.

- Zbog IRA je izgradnja fabrike električnih vozila u SAD postala veoma privlačna - rekao je izvršni direktor kompanije Audi Markus Disman.

Kompanija Tesla smanjila je obim planirane proizvodnje baterija u pogonu u Brandenburgu, u Nemačkoj i dala prioritet proizvodnji u SAD, upravo zbog zakona o smanjenju inflacije.

IRA sadrži 500 milijardi dolara novih troškova i poreskih olakšica kojim se, između ostalog, žele povećati investicije u domaću proizvodnju, uz korišćenje čistih izvora energije, smanjiti troškovi zdravstvene nege i povećati prihod od poreza.

Video: Rade Rakočević: Šta danas znači biti lojalan, zašto je važna berza u Srbiji i kako uštedeti?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>