• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka Irena Vujović obišla modernizovanu toplanu u Kragujevcu: Emisija ugljen-dioksida smanjena za 70 %

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kragujevčani danas imaju i bolje grejanje i bolji kvalitet vazduha

  • 2
Irena Vujović, Kragujevac, modernizovana toplana

Foto: Jovana Rošul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas Gradsku toplanu u Kragujevcu sa visokim predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, uz čiju pomoć je i u kratkom roku modernizovana Gradska toplana, saopštilo je ovo ministarstvo.

- Drago mi je što sam danas zajedno sa predstavnicima EBRD obišla Gradsku toplanu u Kragujevcu i posebno što su i oni zadovoljni urađenim. U rekordno kratkom roku toplana je modernizovana, zamenjeni su kotlovi na ugalj koji su decenijama zagađivali vazduh u Kragujevcu. U oktobru 2021. godine na ovom mestu obećali smo da će Kragujevčani narednu grejnu sezonu dočekati sa kotlovima na gas i u oktobru 2022. godine tako je i bilo - rekla je Vujović dodajući da je najnovija oprema izabrana u skladu sa EU standardima.

Kragujevčani danas imaju i bolje grejanje i bolji kvalitet vazduha.

Irena Vujović, Kragujevac, modernizovana toplana

Foto: Jovana Rošul

- Ovim projektom postigli smo smanjenje ugljen-dioksida za 70 odsto, smanjenje azot-dioksida koji je sada na nivou duplo ispod granične vrednosti, dok su PM suspendovane čestice u potpunosti eliminisane - istakla je Irena Vujović.

Ministarka je podsetila da je vrednost projekta 18 miliona evra i da je u okviru njega izgrađena kotlarnica sa pet kotlova renomiranih nemačkih proizvođača sa niskim nivoom emisije štetnih gasova.

Početak druge faze radova, koja podrazumeva sanaciju pepelišta, najavljen je za ovu godinu. Planirano je da se pepeo iskoristi za izgradnju lokalnih puteva i to će biti prvi primer korišćenja pepela u skladu sa principima cirkularne ekonomije kod nas.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    1. mart 2023 | 19:10

    Zašto nije pitala kolko ima prijava zbog lošeg grejanja u ovoj sezoni neka pita gradjansvo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>