• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada Japana izdvojila 165.000 evra za jug Srbije: "Smanjenje ekonomskog jaza je važno za zdrav razvoj"

, Telegraf Biznis

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri donacije biće iskorišćene u cilju unapređenja komunalnih delatnosti, obrazovanja i zaštite životne sredine

 • 1
MGSI, potpisivanje ugovora, Vlada Japana

Foto: Nikola Anđić

U Vladi Srbije danas su svečano potpisani donatorski ugovori između Vlade Japana i Javno komunalnog preduzeća "Jedinstvo" iz Bojnika, osnovne škole "Vitko i Sveta" iz Gadžinog Hana i Javno komunalnog preduzeća "Komunalac" iz Trgovišta.

Tri donacije za osnovne potrebe stanovništva, ukupne vrednosti od 165.700 evra, biće iskorišćene u cilju unapređenja komunalnih delatnosti, obrazovanja i zaštite životne sredine.

- Ovaj projekat koji sprovodimo sa Vladom Japana je nešto što daje značajan doprinos da se te lokalne samouprave sa juga Srbije približe severu, približe Beogradu, Novom Sadu i drugim razvijenijim sredinama naše zemlje. U poslednjih 20 godina, Vlada Japana je kroz ovakve projekte i programe opredelila 500 miliona evra za razne korisnike u našoj zemlji - istakao je državni sekretar Dragan Stevanović ispred Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, dodajući da su samo pre tri meseca potpisani slični ugovori i sa opštinama Crna Trava i Medveđa.

Do sada je realizovano 247 projekata, uglavnom u oblastima obrazovanja, zdravstva, životne sredine i socijalne zaštite. Samo za  njih je donirano oko 15 miliona evra.

- Ovi projekti su samo mali deo dugogodišnje humanitarne pomoći Vlade Japana Srbiji. Od 1999. godine Japan direktno podržava projekte koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije - istakao je ambasador Japana Katsumata Takahika, objašnjavajući kako će najnoviji ugovori pomoći pomenutim opštinama.

Ugovor potpisan sa Javno komunalnim preduzećem "Jedinstvo" iz Bojnika omogućiće kupovinu mini bagera guseničara za održavanje puteva na toj teritoriji.

Za osnovna školu "Vitko i Sveta" donirano je 58.200 evra, a novac će biti utrošen u novi trpezarijski nameštaj, kuhinjske aparate, kao i novo dostavno vozilo, što će omogućiti bolji kvalitet školskih obroka i njihovu adekvatnu isporuku.

Treći ugovor o donaciji, koji je potpisan sa Javno komunalnim preduzećem u Trgovištu, obezbediće kontejnere za smeće, što će značajno unaprediti zaštitu životne sredine, koja je od strane Vlade Japana prepoznata kao jedna od najvažnijih oblasti za razvoj i podršku.

Smatramo da je smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje veoma važno za zdrav razvoj Srbije. Stoga će Vlada Japana nastaviti da pruža pomoć na lokalnom nivou za dobrobit svih građana Srbije, stavljajući akcenat na ruralne opštine - zaključio je ambasador.

Video: Svečano otvaranje programa Američke ambasade u Domu omladine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ред

  2. mart 2023 | 15:53

  Хвала влади и народу Јапана на силним донацијама које нам несебично пристижу већ годинама од њих! То су права браћа и пријатељи.💜🇯🇵🇷🇸

  3
  0

  Podelite komentar