• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li reakcija EU kasni? Tesla nije jedina kompanija koja razmatra evropske investicije posle ovoga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zakon o smanjenju inflacije (IRA) ključuje 369 milijardi dolara potrošnje na klimatske i energetske politike

  • 0
Tesla Foto: Charlotte Graham / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tesla je nedavno najavila pomeranje strategije u odnosu na Evropu jer želi da iskoristi subvencije bez presedana u Sjedinjenim Državama. I to nije jedina kompanija koja preispituje odluke o ulaganju u Evropu.

Ova odluka dolazi nakon što je američki predsednik Džo Bajden prošle godine predstavio Zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji uključuje 369 milijardi dolara potrošnje na klimatske i energetske politike piše Cnbc.

Stoga, mnoge multinacionalne kompanije preispituju planove za raspoređivanje novog novca u Evropu. Naravno, ovaj zakon pokrenuo je pitanje konkurencije za evropske kompanije i uznemirio je političare u regionu, dok se još uvek čeka odgovor Brisela.

Ko sve razmatra američke subvencije?

Northvolt, švedski proizvođač baterija, Linde, hemijski gigant iz Nemačke, Volksvagen, proizvođač automobila i Enel, italijanski energetski gigant samo su neki od onih koji su izrazili interesovanje da profitiraju od američkih subvencija.

- Evropske kompanije više vole da imaju poklon vlade SAD nego kaznu evropskih vlasti - rekao je Evangelos Mitilineos, izvršni direktor i predsednik grčkog industrijskog konglomerata Mitilineos.

Na pitanje da li bi svoj posao prebacio u Ameriku, Mitilineos odgovara:

- To je mogućnost. Nažalost, to nije samo mogućnost za našu kompaniju.

Iako je još rano za procenu koliko bi invesiticija moglo da povuče svoje prisustvo u Evropi kao rezultat Bajdenove politike, jasna je poruka koju upućuju Evropi: Žele da zvaničnici u regionu učine više da ih podrže.

Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Da li je EU zakasnila?

Tesla je prošlog meseca odlučila da smanji neke investicije u Nemačkoj i da se fokusira na severnoameričko tržište.

- Fokus proizvodnje Teslinih ćelija trenutno je u Sjedinjenim Državama zbog okvira stvorenog Zakonom o smanjenju inflacije Sjedinjenih Država (IRA) - saopštila je kompanija 22. februara, a preneo je Rojters.

Kompanije i analitičari tvrde da je jednostavnost IRA previše privlačna da bi se preskočila.

- IRA je konstruisana na način koji je pre svega veoma jednostavan. A jednostavnost je uvek pobednik. Nasuprot tome, mašinerija Evropske unije je mnogo složenija - rekla je Marija Demercis, viši saradnik istraživačkog centra Bruegel.

- Da li će kompanije u Evropskoj uniji ili bilo gde drugde odložiti investicije koje su želele da ulože u Evropsku uniju i zapravo profitiraju od direktne i veoma jednostavne i trenutne koristi koju IRA zapravo obećava? To je nešto zbog čega su evropski zvaničnici zabrinuti - dodala je, i dolazi u posebno teškom trenutku.

Ekonomije širom EU ne mogu sebi da priušte da izgube ključne investicije dok se bore sa krizom troškova života.

Blok takođe želi da bude nezavisan od Kine i drugih za kritične materijale kao što je litijum.

- EU je posebno svesna da mora da učini više da bi se takmičila na međunarodnom nivou - rekla je Demercis.

Evropska komisija još uvek radi na Fondu za suverenitet koji će obezbediti finansiranje zelenih projekata, ali se potpuni detalji ne očekuju pre juna.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>