• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devet gradova u Srbiji dobija 1,4 milijarde dinara za razvojne projekte: Da li je "vaš" među njima?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za devet gradova i opština raspisan je 4. januara tekuće godine

  • 2
Ovčarsko-kablarska klisura Foto: akg images/Jürgen Sorges / akg-images / Profimedia

Kako je danas izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, na osnovu predloga Komisije doneta je odluka o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure, kao i na jugu i zapadu Srbije, kojima će ukupno biti dodeljeno 1,4 milijardi dinara iz budžeta.

Taj novac se izdvaja radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata

Podseća se da je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za devet gradova i opština, u okviru dva velika programa - integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i integralnog razvoja južne i zapadne Srbije - raspisan 4. januara.

- Za sufinansiranje razvojnih projekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri dodeljeno je 235 miliona dinara. Grad Čačak dobija 71,16 miliona dinara za izgradnju vidikovca na Kablaru, 3,74 miliona za parterno uređenje jezgra Ovčar banja, 27,5 miliona za projekat kapije dobrodošlice na ulazu i izlazu iz zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure i 32,5 miliona dinara za stazu na desnoj obali jezera Međuvršje. Za rekonstrukciju saobraćajnice sa odmaralištem i biciklističkom stazom, sa izgradnjom mosta opština Lučani od države dobiće 100 miliona dinara - izjavio je Vesić.

Kako dalje navodi, opština Lebane će dobiti 194 miliona za projekat izgradnje Centra za posetioce Caričin grad, dok Leskovcu sleduje 77 miliona dinara, za izgradnju regionalnog inovacionog start ap centra "Leskovac".

- Opštini Bojnik za izgradnju amfiteatra na platou kod sportske hale u cilju razvoja turističko-obrazovnog kapaciteta, država će pomoći sa 36,4 miliona dinara, dok će Medveđi za rekonstrukciju i dogradnju Rimskog kupatila izdvojiti 151,3 miliona, a za Kulturni centar u Sijarinskoj banji 117,1 milion dinara - rekao je Vesić.

Takođe je istakao da mu je lično najdraži projekat, vredan 451,25 miliona dinara, za sufinansiranje projekta izgradnje saobraćajnog prilaza ka srednjovekonoj tvrđavi "Maglič" i za izgradnju repliku srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajima. Ministar je napomenuo da je već u toku rekonstrukcije srednjevekovne tvrđave Maglič iz 13. veka.

- Grad Prokuplje za uređenje kolovoza i trotoara u okviru regulacije Ulice Milena Jovanovića dobiće od države 48,5 miliona dinara, a za rekonstrukcije Ulice Arsenija Čarnojevića 73,1 milion dinara. Država će sufinansirati i izgradnju Vizitorskog centra u Đavoljoj varoši, u Kuršumliji sa 16,2 miliona dinara - rekao je ministar i dodao da su "programi integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i južne i zapadne Srbije deo politike ravnomernog regionalnog zemlje".

Video: Uvode se takse na uvoz mleka da se zaštite domaći proizvođači: Bili smo došli do dna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kulin

    3. mart 2023 | 11:42

    Moj grad nije medju ovima a koji je naj više dao i u prvom i drugom sveckom ratu a sada je izostavljen u svemu i naj manje se daje u taj grad a toje lepi grad Valjevo

  • misa

    3. mart 2023 | 12:53

    Pa zar djavolja varoš nije privatizovan uz sve tri banje kursumliska Lukovska i Prolom jer ulaz ne naplaćuje opstina nego ddo Planinka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>