• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avio-kompanije najavljuju tužbu zbog smanjenja broja letova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avio-kompanije nazvale su odluku holandske vlade "jednostranom i iznenadnom"

  • 0
avion Foto: Shutterstock

KLM i druge avio-kompanije koje koriste amsterdamski aerodrom Šiphol saopštile su danas da će tužiti holandsku vladu zbog njenog plana da ograniči broj godišnjih letova dozvoljenih na aerodromu, rekavši da bi to naštetilo njima, holandskoj ekonomiji i putnicima.

Portparol KLM-a, holandskog ogranka Er Frans-KLM grupe (AIRF.PA), koji obavlja 60 odsto letova na Šipholu, rekao je da su kompanije, koje su izrazile nezadovoljstvo, poslale poziv vladi da se pojavi na sudu prenosi Rojters.

Holandska vlada je u junu prošle godine, dok se aerodrom borio sa nedostatkom radne snage, najavila da će smanjiti ograničenje godišnjih letova na aerodromu na 440.000 sa sadašnjih 500.000, kako bi se borila protiv zagađenja bukom i pomogla u ispunjavanju klimatskih ciljeva.

Vlada je nedavno nagovestila da bi mogla usvojiti godišnje ograničenje od 460.000 od novembra kao kompromis između dve strane.

Ali avio-kompanije koje su se pridružile tužbi, a među kojima su i Delta, EasiJet, TUI i Corendon, nazvale su odluku "jednostranom i iznenadnom".

Portparol Ministarstva za infrastrukturu, odgovornog za odluku o ograničavanju letova, rekao je da ministarstvo razmatra svoj odgovor.

Odvojeno, Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja (IATA) je u saopštenju navela da podržava tužbu avio-kompanije i da planira i sama da pokrene određene procedure na osnovu toga što se potezom holandske vlade krše i zakon EU i Čikaška konvencija o ograničenjima vezanim za buku.

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>