• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godinu i po dana se čekalo na ovako nisku cenu gasa: Evropa može malo da predahne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošlog leta, evropske cene gasa su premašile svoju istorijsku cenu od 345 evra po megavat-satu

  • 0
gas, evropa

Foto: shutterstock.com

Spot cene prirodnog gasa u EU pale su ispod 500 dolara za hiljadu kubnih metara - prvi put od sredine 2021. godine, pokazali su u petak podaci Londonske interkontinentalne berze (ICE).

Cena gasnih fjučersa za isporuku u aprilu, u glavnom TTF čvorištu u Holandiji, iznosila je 497 dolara za hiljadu kubnih metara, ili otprilike 44 evra (46 dolara) po megavat-satu u domaćinstvima, oko 09:20 GMT.

Dakle, pala je 3% u odnosu na prethodni dan, prema podacima ICE berze.

Cene gasa u regionu konstantno padaju od kraja prošle godine, piše RT. Poznavaoci tržišnih trendova ovu pojavu objašnjavaju neuobičajeno toplim vremenom, koje je izazvalo smanjenje potražnje za energijom, i jakim vetrovima koji su omogućili elektranama na vetar da povećaju proizvodnju energije.

Kao rezultat toga, evropska komunalna preduzeća nemaju mnogo potrebe da koriste rezerve gasa u podzemnim skladištima, navodi se. Ona, stoga, ostaju popunjena do rekordnih nivoa za sezonu.

Međutim, i pored postepenog pada cena, cifre su i dalje više nego dvostruko u odnosu na prosek zabeležen u poslednjoj deceniji. Tako - stabilno visoke cene - nisu zabeležene od 1996. godine, kada su cene gasa porasle sa 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara na više od 1.000 dolara, i to za samo šest meseci.

Prošlog leta, evropske cene gasa su premašile svoju istorijsku cenu od 345 evra po megavat-satu. Do porasta je došlo zbog zabrinutosti u vezi sa snabdevanjem energentima iz Rusije.

Video: Brza pruga Beograd-Niš, 100 minuta brzinom 200 km/h: Kadrovi deonice iz vazduha od kojih zastaje dah

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>