• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

EPS oborio dnevni rekord u prodaji struje na slobodnom tržištu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo u tri dana marta, EPS je u prodaji električne energije na slobodnom tržištu u plusu za 8,8 miliona evra

  • 2
Električna energija struja dalekovod bandera

Foto: Mateja Beljan

Elektroprivreda Srbije (EPS) je dostigla u četvrtak dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu, od 4,06 miliona evra.

Ukupna prodata količina električne energije iznosila je 26,67 GWh i plasirana je na berze električne energije u Srbiji i regionu. Samo u tri dana marta, EPS je u prodaji električne energije na slobodnom tržištu u plusu za 8,8 miliona evra, navode iz preduzeća, koje je i u februaru - po izvozu - bilo u plusu za više od 21 milion evra.

Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regionu jugoistočne Evrope, kažu u EPS-u.

Rekordi su ostvareni i u hidro sektoru, a hidroelektrana "Zvornik" ostvarila je 2. marta novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije od 2.923 megavat-časa.

Najboljim dnevnim rezultatom u 68 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane za pet megavat-časova je nadmašen prethodni rekord postignut 23. decembra 2022. godine. Jedna od najstarijih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije nastavila je da obara rekorde u proizvodnji zahvaljujući obnovljenim agregatima i opremi.

HE "Zvornik" potpuno je revitalizovana u periodu od 2016. do 2020. godine i niz rekorda od završetka tog posla potvrda je kvalitetno i uspešno obavljenih radova. Na agregatima je kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema, ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi.

Snaga HE "Zvornik" revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 126 megavata. Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja, značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a radni vek ove hidroelektrane produžen je za novih 40 godina, navode iz EPS-a.

Video: Brza pruga Beograd-Niš, 100 minuta brzinom 200 km/h: Kadrovi deonice iz vazduha od kojih zastaje dah

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super

    3. mart 2023 | 15:55

    Kada na čelo kompanije dođe pismen i pošten čovek rezultat se odmah pokaže. Pečenjarima je mesto u pečenjarama a ne na čelu bitnih kompanija

  • Perke

    3. mart 2023 | 18:48

    Daj da napravimo reverzibilnu hidro kad nema vode+ one 2 na Drini i Djerdap 3, pa da prodajemo struju za milijarde evra godisnje... Sve zelena energija, vrh kes...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>