• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je nastao čuveni dizajn za Toblerone, koji odlazi u istoriju? Nije inspirisan Alpima, kako se misli

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deo proizvodnje bi trebalo da bude preseljen u Slovačku...

  • 2
Toblerone Foto: U. J. Alexander / Alamy / Alamy / Profimedia

Čuvena švajcarska čokolada Toblerone, koja se proizvodi u Bernu od 1908. godine, menja svoj zaštitni znak na ambalaži: svi misle da je u pitanju kultni prikaz planinskog vrha Materhorn, koji svi dobro znamo, međutim...

O ovoj promeni se, inače, spekulisalo još prošlog juna, kada je najavljeno da će deo proizvodnje biti prebačen u Slovačku.

Kompanija Mondelez, proizvođač Toblerona, tada je najavila i kako se "čokolada napravljena u inostranstvu - ne može nazvati švajcarskom".

Sve u svemu, posle odluke o menjaju dizajna ambalaže, red je da "prečešljamo" istoriju, i saznamo nešto više o tome kako je sve počelo, odnosno kako je vrh Materhor postao simbol Toblerona.

Tokom godina, poslastica prepoznatljivog trouglastog oblika nije postala samo simbol Švajcarske, već i free shop-ova, ali se često pogrešno pretpostavlja da je njen neobičan oblik inspirisan švajcarskim Alpima i, posebno, Materhornom.

Tvorac čokolade koja se "topi na nepcima", Teodor Tobler, dizajnirao je kabare muzičku salu Folies Bergere u Parizu, čiji su plesači završavali svoje nastupe u obliku piramide.

Kompaniju Tobler, koja se bavi proizvodnjom Toblerona i drugih konditorskih proizvoda, osnovali su Teodor i njegov otac Žan, proširujući tako već uspešan porodični posao u oblasti slatkiša.

Fabrika Tobler & Cie je pokrenuta u Bernu 1899, a godinu dana kasnije - Teodor je preuzeo posao.

Zajedno sa svojim rođakom Emilom Baumanom, Teodor osmislio je recept za nugat pastu od meda i badema, kao i jedinstveni oblik 1908. godine, a oba izuma je patentirao 1909.

Prema nekim izvorima, osoba koja je odobrila patent bio je niko drugi do Albert Ajnštajn, koji je u to vreme radio u švajcarskom zavodu za patente.

Toblerone Foto: Shutterstock

U svakom slučaju, dva rođaka su osmislila naziv za ovu kreaciju, kombinujući porodično ime sa rečju "torrone", što na italijanskom jeziku znači "nugat". Tako je rođena kultna Toblerone čokolada, čija je proizvodnja bila veoma uspešna.

Godine 1925. ambiciozni Tobler je otvorio i američku podružnicu. Međutim, taj potez je bio promašaj, jer se tajming poklopio sa povećanjem uvoznih dažbina. Usledio je veliki krah i 1931. ceo odbor je bio primoran da podnese ostavku.

Tobler je, ipak, ostao direktor, a kompanija je prodata francuskom konzorcijumu. Međutim, u roku od nekoliko godina, Tobler je napustio kompaniju.

Oporavljajući se od posledica Drugog svetskog rata, kada su sastojci kao što su kakao i mleko bili fiksni, kompanija Tobler je ponovo krenula u međunarodnu ekspanziju, uspešno otvarajući podružnice u Nemačkoj i Italiji. Toblerone čokoladica je ostala vodeći proizvod, kao i verzija čokolade punjena rumom.

Iako je taj slatkiš u međuvremenu povučen iz proizvodnje i prodaje, kompanija je tvrdila da je Tobler-O-Rum prva punjena čokolada ikada napravljena.

Do 1963. Toblerone se već izvozila u 101 zemlju sveta, a Tobler se spojio sa Suchard-om, proizvođačem Milka čokoladica, 1970.

Godine 1982. kompanija se spojila sa kompanijom za kafu Jacobs, koju je kupio Kraft Foods 1990. Godinama unazad, sve čokoladice su se proizvodile u Brunenu, nedaleko od Berna, što je omogućavalo da budu promovisane kao švajcarski proizvod, ako više nisu bile u švajcarskom vlasništvu.

Ali, onda se i to promenilo.

Pre 23 godine, urađen je redizajn, iako je oblik zadržan. Na prvim ambalažama se pojavio orao, a onda je on zamenjen medvedom, koji je simbol Berna.

Do nedavno aktuelni logo je podrazumevao oblik medveda, skrivenog u slici Materhorna.

Toblerone čokoladice, inače, čine 40% švajcarskog izvoza čokolade, a 96% proizvedenih komada je za izvoz. Ovaj brend je, navodno, treći najprodavaniji u bescarinskim prodavnicama, posle duvana i alkohola.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>