• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najgori skok cena u tri decenije, raste i broj bankrota: Može li Švedska da "preživi" ovu krizu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U februaru je najveća švedska kompanija koja je proglasila bankrot bila avio-prevoznik Air Leap

  • 0
Stokholm Stokholm / Foto: Shutterstock

Bankroti u Švedskoj su skočili sedmi mesec zaredom u februaru, usred pada potrošnje domaćinstava i rastućeg pritiska na građevinske kompanije, a sve to zbog tekuće krize na tržištu nekretnina, izvestio je Blumberg.

Snažan pad u sektoru nekretnina u Švedskoj oštetio je najveću ekonomiju nordijskog regiona, koja se bori sa porastom potrošačkih cena i rastućim kamatnim stopama. Zemlja se suočava sa najgorim skokom cena stanova u poslednje tri decenije, što je dovelo do smanjenja investicija u nove stanove.

Situacija je doprinela i porastu zaduživanja u zemlji.

Naime, prema pisanju medija, koji se pozivaju na Agenciju za kreditne reference, broj stečajnih prijava u februaru skočio je za 11 odsto na godišnjem nivou. Prošlog meseca, najteže su pogođene maloprodaja i trgovina motornim vozilima.

"Broj bankrota je i dalje na visokom nivou i porastao je u poređenju sa prošlom godinom", rekla je jedna ekonomistkinja iz Agencije u saopštenju, dodajući da ima "malo optimizma", jer se očekuje još povećanja kamatnih stopa.

U februaru je najveća švedska kompanija koja je proglasila bankrot bila avio-prevoznik Air Leap, sa godišnjom prodajom od 278 miliona kruna (27 miliona dolara), rekao je Blumberg, pozivajući se na Creditsafe.

Švedska vlada je krajem 2022. objavila da ta zemlja ulazi u recesiju koja će trajati do 2025.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>