• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Reke su naše blago, gradimo još pristaništa, i očekujemo procvat turizma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njegovim rečima, do kraja godine očekuje se završetak radova na 12 pristaništa

  • 2
Goran Vesić, obilaznica oko Pančeva Foto: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, najavio je danas, na svečanom otvaranju Međunarodnog putničkog pristaništa na reci Savi, kod Sremske Mitrovice, u vrednosti od 400.000 evra, i izgradnju pristaništa u još nekoliko gradova.

To je, kako je rekao, saobraćajno povezivanje koje će značajno unaprediti turizam, ali i privredu Srbije.

- Kada govorimo o saobraćajnoj povezanosti najčešće se misli na drumove, ponekad i na pruge, ali, saobraćajno povezivanje znači i da se povežemo i vazdušnim i rečnim saobraćajem - rekao je Vesić i ocenio da se Srbija decenijama unazad ponašala kao da nema dve velike međunarodne reke, Savu i Dunav.

- Ovo je, pored Beograda, drugo pristanište na Savi. Radimo i pristanište na Savi ko Šapca, tako da možemo da napravimo i brodsku liniju između Šapca i Sremske Mitrovice i Beograda. Završavaju se radovi na pristastaništu Beograd, i spremaju se radovi na pristaništu u Sremskim Karlovcima i Apatinu - kaže Vesić.

Naveo je i da se do kraja godine očekuje završetak radova na 12 pristaništa, a sa Zemunom - možda i 13.

- To znači da ćemo dati veću šansu turistima koji dolaze kruzerima da posete ne samo Beograd, već i druge delove naše lepe zemlje. Kovid kriza promenila je sve nas, pa i način putovanja. Putuje se na kraće destinacije, po Evropi, i mi tu šansu treba da iskoristimo - ocenio je i dodao da Srbija postaje i sve značajniji logistički centar, što znači kombinacija vazdušnog, vodenog, drumskog i železničkog saobraćaja.

- Imaćemo i domaće rečne linije između Mitrovice, Šapca, Beograda i to je nešto što potpuno menja kvalitet života. To će smanjiti broj autobusa ili automobila koji zagađuju životnu sredinu, povećati komfor života, ljudi, i povezati našu zemlju. Svaki strani turista koji dođe ovde ostaviće između 150 i 200 evra. Kada to saberete, videćete koliko je to novca za ljude koji drže restorane, prodaju suvenire i rade druge delatnosti koje su povezane sa turizmom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Za gumene camce dusu dalo.

    6. mart 2023 | 16:20

    I kazu bice turista, hoce malo nikad. Ko je lud da brodom dolazi u srbiju.

  • Stena

    7. mart 2023 | 05:23

    Vidim kako su blago sve staviste u cevi za mini hidro elektrane

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>