• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Biće ozbiljnih posledica danas": Najavljen nikad teži štrajk u Francuskoj zbog penzione reforme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine

  • 1
protest Foto: Thibaud MORITZ / AFP / Profimedia

Protivnici reforme penzionog sistema u Francuskoj, ključnog za predsednika te zemlje Emanuela Makrona, najavili su za danas štrajk delova javnog sektora i masovne proteste, uz poruku da žele da "zaustave Francusku".

Pojedini sindikati, uključujući i CGT koji broji gotovo 700.000 članova, najavljuju da će danas zemlju ''dovesti u zastoj'' tako što će drastično smanjiti avionski, vozni, metro i drumski saobraćaj, kao i da će štrajk uticati na škole, luke, rafinerije i druge sektore industrije.

Podsećamo i da je 11. februara gotovo milion ljudi učestvovalo u protestima u Francuskoj.

Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od "vitalnog značaja", kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema. Međutim, kap koja je prelila čašu među radnicima je najava poslodavaca da će smanjivati iznos plata za dane provedene u štrajku, navodi televizija BFM.

Zaposleni u Administraciji javnog prevoza Pariza (RATP) već su počeli da prikupljaju novac za podršku štrajkačima 7. marta.

- Već smo prikupili 1.500 evra u gotovini koje ću početi da delim štrajkačima koji su u najtežoj finansijskoj situaciji - izjavio je Aleksis Luve, iz sindikata RATP Solidarnost i objasnio da se ovakve donacije za štrajkače prikupljaju "prema potrebama", s ciljem da se protestima postigne maksimalni efekat.

Iz direkcije RATP poručuju da će "štrajk biti posebno praćen", dok Aleksis Luve kaže da bi štrajk mogao da potraje.

 

- Spremni smo da produžimo štrajk do povlačenja predloga reforme penzionog sistema.

Ministar saobraćaja, Klemon Bon, rekao je da će štrajk danas izazvati velike poremećaje u saobraćaju. "Biće ozbiljnih posledica. Biće jedan od najtežih do sada, posebno za putnike. Za mnoge, to će biti prava muka", naglasio je.

Luj Bojar, poslanik levičarske stranke Nepokorena Francuska, na čijem je čelu populista Žan Lik Melanšon, najavio je akciju masovnih blokada tokom današnjeg nacionalnog protesta zbog reforme penzionog sistema. On je na Tviteru pozvao i srednjoškolce i studente da blokiraju pristup svojim obrazovnim institucijama.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>