• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Digitalizacija puteva biće uslov za njihovu gradnju, uvodimo i katastar infrastrukture

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je ukazao i na neophodnost uvođenja reda u održavanje infrastrukture

  • 0
Goran Vesić, Biznis forum Kopaonik 2023 Foto: Filip Plavčić

- Izgradnja železničke infrastrukture mora da se odvija brže i mi tamo, gde nam pomaže Evropska unija, moramo da radimo brže, zbog čega smo se dovogorili da napravimo zajedničku komisiju - izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Najavio je i da će prva sednica komisije biti održana 10. marta, a komisije će nadgledati realizaciju projekata.

Vesić je na panelu Kopaonik biznis foruma "Agenda povezivanja: novi pokretač za digitalno doba", istakao da "nas očekuje ubrzano ulaganje u infrastrukturu", za šta je u budžetu ove godine obezbeđeno 3,6 milijardi evra.

Vesić je takođe rekao da će ministarstvo koje vodi na sledećoj sednici Skupštine Srbije imati četiri zakona koji potpuno usaglašavaju naše propise u železničkom saobraćaju sa propisima Evropske unije.

- Mi ćemo u drugom kvartalu ove godine biti potpuno usaglašeni sa EU, što je jedan od naših ciljeva.

Govoreći o digitalizaciji u prevozu, naveo je da postoji mogućnost da se preko mobilnog telefona kupi karta za „Soko“, ali da je cilj da postoji i portal u kome će biti integrisan sav saobraćaj u Srbiji - gradski, međunarodni, međugradski, i da se na njemu mogu kupiti karte za sve vrste prevoza, uključujući i brodski.

Vesić je ukazao i na neophodnost uvođenja reda u održavanje infrastrukture, i naveo da se za puteve i železnice zna ko ih održava, ali ne i za mostove, nadvožnjake i slično, zbog čega se priprema zakon o održavanju infrastrukture.

- Prvi put ćemo imati katastar infrastrukture i popisane sve mostove, nadvožnjake, puteve i slično, a postojaće zakonska obaveza o izdvajanju sredstava za njihovo održavanje - rekao je ministar i dodao da će se infrastruktura i osiguravati.

Na pitanje da li je kasno da se optički kablovi postave i na delu auto-puta od Čačka do Požege, Vesić je rekao da je za ovu deonicu kasno, ali nije za deonice do Kotromana i Boljara.

- Digitalizacija puteva biće uslov za njihovu gradnju. U saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija na putevima ćemo imati i telekomunikacionu komponentu.

Šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan (ZB,) Alesandro Bragonzi, ocenio je da je. kada je o digitalizaciji reč, tržište ZB fragmentisano, njegova struktura nerazvijena, slabo se koristi elektronska uprava, ali i da je kovid pomogao da ova oblast ojača.

Prema njegovim rečima, digitalna infrastruktura je kamen temeljac privrede poput vode, struje, gasa, puteva.

Video: Brza pruga Beograd-Niš, 100 minuta brzinom 200 km/h: Kadrovi deonice iz vazduha od kojih zastaje dah

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>