• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rasplet jednog od najvećih bankarskih skandala: Pravi "Vuk sa Volstrita" osuđen na 10 godina zatvora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki tužioci su rekli da su zvaničnici, bankari i njihovi saradnici proneverili 4,5 milijardi dolara namenjenih finansiranju projekata u Maleziji

  • 0
Malaysia-Corruption-Goldman Sachs Foto: Tanjug/AP/Bebeto Matthews

Bivši bankar Goldman Saksa Rodžer Ng osuđen je u četvrtak na 10 godina zatvora zbog učešća u pljački milijardi dolara iz malezijskog državnog fonda 1MDB piše Cnn.

Porota federalnog suda u Bruklinu prošlog aprila proglasila je Rodžera, Goldmanovog bivšeg šefa investicionog bankarstva u Maleziji, krivim za pomaganje svom bivšem šefu Timu Leissneru u proneveri novca iz fonda, pranju prihoda i podmićivanju vladinih zvaničnika da bi dobili posao.

Optužbe proizilaze iz oko 6,5 milijardi dolara u obveznicama koje je Goldman pomogao kompaniji 1MDB, koja je osnovana za finansiranje razvojnih projekata u Maleziji, da proda tokom 2012. i 2013. godine.

Američki tužioci su rekli da su zvaničnici, bankari i njihovi saradnici proneverili 4,5 milijardi dolara od te sume, u jednom od najvećih skandala u istoriji Volstrita.

Sredstva su korišćena za kupovinu vrhunskih nekretnina, nakita i umetničkih dela, kao i finansiranje holivudskog filma "Vuk sa Volstrita", prema Ministarstvu pravde.

- Postoji kritična potreba da se odvrate zločini čiste pohlepe poput ovog - rekla je sudija Margo Brodi.

Šta je sa ostalim učesnicima prevare?

Skandal 1MDB takođe je potresao malezijsku politiku. Bivši premijer Nadžib Razak služi kaznu od 12 godina zatvora nakon što ga je malezijski sud osudio za primanje 10 miliona dolara od bivše jedinice 1MDB.

Nadžib je stalno poricao udeo u prevari.

U podnesku prošle nedelje, federalni tužioci u Bruklinu pozvali su sudiju Brodija da Ng osudi na 15 godina zatvora, nazvavši ga "duboko korumpiranim bankarom“ i tvrdeći da je stroga kazna neophodna da bi se drugi finansijski profesionalci odvratili od podmićivanja zvaničnika da bi dobili posao.

U svom zahtevu za izricanje presude 25. februara, Ng je tražio da mu se ne odredi zatvorska kazna i da mu se dozvoli povratak u Maleziju. Proveo je šest meseci u malezijskom zatvoru pre nego što se odrekao prava da ospori ekstradiciju Sjedinjenim Državama 2018.

Ng se izjasnio da nije kriv i tvrdio je da je 35 miliona dolara povrata novca za koje je optužen da je primio, zapravo povrat na investiciju koju je uložila njegova supruga.

Njegov šef, Tim Leissner, priznao je krivicu i svedočio je protiv Ng kao deo sporazuma o saradnji. Još nije osuđen.

Džo Lou, malezijski finansijer i osumnjičeni organizator šeme, optužen je zajedno sa Ng-om 2018. godine, ali je i dalje na slobodi. Malezijski zvaničnici rekli su da je Lou u Kini, što Peking negira.

U oktobru 2020. Goldman je pristao da plati 2,9 milijardi dolara i njegova malezijska jedinica priznala je krivicu za korupciju.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>