• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći bankrot od 2008. godine: Država pleni banku Silicijumske doline, deponenti izvlače gotovinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banka je propala pošto su štediše počele ubrzano da povlače novac

  • 0
Silicijumska banka bankrot Foto: Tanjug/AP

Američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zaplenila je danas imovinu banke Silicijumske doline, koja je propala nakon što su štediše, uglavnom tehnološki radnici i kompanije koje se bave rizičnim kapitalom, počeli ubrzano da povlače svoj novac.

Ovo se smatra najvećim bankrotom od kolapsa banke Vašington Mutual tokom finansijske krize 2008. godine, preneo je AP.

Silicijumska dolina bila je, kako se navodi, veoma izložena tehnološkoj industriji, ali male su šanse da "inificira" bankarski sektor, kao što je to bilo u mesecima koji su prethodili velikoj recesiji pre više od jedne decenije, naročito zato što se smatra da velike banke imaju dovoljno kapitala da izbegnu sličnu situaciju.

FDIC je danas naredio zatvaranje banke Silicijumske doline i odmah preuzeo sve njene depozite.

"Banka je imala 209 milijardi dolara imovine i 175,4 milijarde dolara depozita u trenutku propasti", navodi se u saopštenju FDIC-a. Bilo je nejasno koliko je depozita u ovom trenutku iznad granice osiguranja od 250.000 dolara.

Primetno je da FDIC nije objavio kupca imovine Silicijumske doline, što je uobičajeno kada dođe do urednog zatvaranja banke. Imovina banke zaplenjena je usred radnog dana, što je znak koliko je situacija postala teška, prenosi Tanjug.

Finansijska situacija banke Silicijumske doline sve je više bila dovedena u pitanje ove nedelje nakon što je banka objavila planove da prikupi do 1,75 milijardi dolara kako bi ojačala svoju kapitalnu poziciju usred zabrinutosti zbog viših kamatnih stopa i problema u ekonomiji.

Akcije finansijske grupe banke Silicijumske doline, pale su skoro 70 odsto pre nego što je trgovanje zaustavljeno. Banka je potom izvestila da su pokušaji prikupljanja kapitala propali i da želi da bude prodata.

Silicijumska dolina nije bila mala banka, već je rangirana kao 16. najveća u zemlji, sa aktivom od 210 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>