• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džeremi Hant o sudbini britanske filijale SVB-a: "Vlada ubrzano radi na rešenju..."

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njena imovina je zaplenjena, nakon što su kompanije i građani povukli svoje depozite tokom dva dana, u iznosu većem od 100 milijardi dolara

  • 0
Jeremy Hunt, Džeremi Hant, britanski ministar finansija

Hant je novi britanski ministar finansija / Foto: Tanjug/AP

Britanski ministar finansija, Džeremi Hant, izjavio je danas da "radi na planu da se izbegne ili minimizira šteta" od poremećaja koji bi mogao da nastane u britanskoj filijali SVB-a, usled bankrota te banke.

Kako se ističe, "Vlada ubrzano radi na rešenju da se izbegne ili minimalizuje šteta koja bi mogla nastati za pojedine od britanskih najperspektivnijih kompanija, nakon kolapsa banke Silicijumska dolina u SAD", istakao je Hant, a preneo Rojters.

Ministar je rekao i da će hitno biti doneti planovi za obezbeđivanje kratkoročnih operativnih i gotovinskih potreba britanske filijale Silicijumske doline, da bi se klijentima u zemlji izašlo u susret.

Kolaps SVB je drugi najveći bankrot jedne finansijske institucije u istoriji SAD i najveći bankrot američke banke od 2008. godine, a Banka je sada pod kontrolom američke Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC).

Njena imovina je zaplenjena, nakon što su kompanije i građani povukli svoje depozite tokom dva dana, u iznosu većem od 100 milijardi dolara.

SVB je, inače, osnovana 1983. godine, a osigurala je finansiranje za gotovo polovinu američkih tehnoloških i zdravstvenih kompanija. Prema podacima Forbsa, na kraju prošle godine imala je 213 milijardi dolara vrednu ukupnu imovinu.

Federalna agencija za osiguranje depozita saopštila je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara koji se drže u toj banci.

Video: Šest meseci posle spajanja NLB i Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari