• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemački list: "Hrvatska skupa, Albanija ima posebno dobar odnos cena i ponude, nema pljački na ulici"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključna tema članka u "Süddeutsche Zeitung" bila su putovanja u balkanske zemlje...

  • 5
Albanija plaža more letovanje Ksamil

Foto: Shutterstock

U nemačkim medijima su već počele da se vode "debate" o nadolazećoj turističkoj sezoni i tome gde će Nemci ovaj put ostaviti svoj novacDa li ostaju verni Hrvatskoj, u koju godinama idu u masovnom broju?

Süddeutsche Zeitung (SZ) je, tako, objavio veliki članak o Balkanu, kao o "novoj potencijalnoj turističkoj destinaciji", naročito za Nemce koji na odmoru žele da dožive "dašak avanture".

Međutim, šta je interesantno: naglašava se da je Hrvatska prilično skupa, dok za Albaniju navode da ima dobar odnos cena i ponude.

"Ovde nećete naći masovni turizam", pohvalio se za SZ Rikardo Fahrig, iz albanske turističke agencije Zbulo!. "Osećaš se više kao mali pionir", dodao je.

Isto tako, SZ piše da "mnogi još uvek oklevaju da idu na odmor u Albaniju, Bosnu ili Crnu Goru". Raspad Jugoslavije i posledični ratovi od 1991. do 2001. - doveli su do mnogih negativnih naslovnica. Zbog toga, piše dalje, Nemci i dalje zaziru od turističkih putovanja u neke od balkanskih zemalja, iako se "tragovi sukoba gotovo više i ne vide".

Proteklih deset godina, slika balkanskih zemalja je polako počela da se menja. "Sada se više ne smatraju nepoznatima i opasnima, već nepoznatima i seksi", ističe se.

I turoperatori otkrivaju Balkan

Gebeco trenutno nudi 26 putovanja na Balkan.

- Naravno, te su zemlje još uvek nešto kao insajderska dojava. Ni u jednom trenutku nismo mogli da zabeležimo tešku sigurnosnu situaciju za naše goste - rekao je generalni direktor, Michael Knapp.

Ipak, i dalje postoje dileme.

- Nepoznatost i nedostatak informacija verovatno čine da se većina putnika oseća nesigurno - rekao je Fahrig za SZ, i dalje naveo: "Ne, u Albaniji vas ne opljačkaju na ulici".

Takođe, ne postoje područja na Balkanu koja bi žene ili porodice koje putuju same trebalo da izbegavaju, dodaje se.

Prema rečima turističkih stručnjaka, teško je iznositi generalne činjenice o Balkanu: "Slovenija, Hrvatska i crnogorsko primorje su već dobro turistički razvijeni. S druge strane su Bosna, Srbija i Severna Makedonija. Te zemlje su manje poznate i tu možete pronaći dašak avanture", navodi Fahrig i dodaje da "u tim zemljama još nema uhodane turističke ponude".

Ističe se i da turisti ne treba da očekuju akcijske cene u Hrvatskoj, te da je jeftinije u Bugarskoj i Albaniji, uz napomenu da je odnos cene i ponude "posebno dobar" u Albaniji.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    12. mart 2023 | 15:53

    U Albaniji je ok osim ako ne se ne plašite da će te ostati bez bubrega ili eventualno da vam neko ne otme dete pogotovo žensko.Ili ta Albanska mafija postoji samo na filmovima možda su oni dobri ljudi...

  • 534

    12. mart 2023 | 13:08

    U Bosnu na more. Ali 20 po 20 turista.

  • lea

    12. mart 2023 | 15:09

    Ja idem u Liguriu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>