• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aramko uzleteo u 2022: Ovo je prijavljena dobit koju verovatno niko nije očekivao

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEK-u

  • 0
aramko Foto: Shutterstock

Saudijska naftna kompanija, Aramko, objavila je danas da je u 2022. godini zabeležila rekordnu dobit od 161,1 milijarde dolara.

Kako piše BBC, glavni faktori koji su uticali na toliku dobit su rastuće cene energenata u svetu, kao i povećana potražnja, a ostvarena dobit predstavlja povećanje od 46,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Aramko je, takođe, objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za poslednje tromesečje prošle godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove, pri čemu će najveći deo te dividende ići vladi Saudijske Arabije, koja poseduje gotovo 95% akcija u kompaniji.

- Uzevši u obzir to da očekujemo da će nafta i gas ostati od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti, rizici usled nedovoljnog ulaganja u našu industriju ostaju realni – uključujući i povećanje cena energije - rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije, Amin Naser, i dodao da će se, kako bi odgovorila na te izazove, kompanija fokusirati ne samo na proširenje proizvodnje nafte, gasa i hemikalija, već i na ulaganja u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika.

Aramko je u saopštenju naveo da su rezultati kompanije ''podstaknuti jačim cenama sirove nafte, većim prodatim količinama i poboljšanim maržama za rafinisane proizvode''.

Američki proizvođač Ekson prijavio je zaradu od 55,7 milijardi dolara, a britanki Šel zaradu od 39,9 milijardi dolara, navodi britanski javni servis.

Sirovom naftom tipa Brent, koja nosi referentnu cenu nafte, trenutno se trguje po ceni od oko 82 dolara po barelu, iako su cene premašile 120 dolara po barelu u martu prošle godine.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEK-u.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>