• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Simbol nekadašnjeg brutalnog režima sada će značiti nešto sasvim drugo: "Bićemo balkanski Tel Aviv"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ogromna piramida dugo je bila "podsetnik" na brutalni režim i decenije razočaranja. Sada, ona predstavlja simbol grada koji teži da bude visokotehnološki "Tel Aviv Balkana"

  • 0
tirana - piramida Foto: Gent SHKULLAKU / AFP / Profimedia

Izgrađena 1980-ih godina prošlog veka, u faraonskom stilu, piramida od betona i stakla menjala je svoju simboliku vremenom.

Nalazi se u Tirani, u Albaniji, a nekada je bila "podsetnik" za brutalni režim i decenije razočaranja u zemlji. Sada je, kako izveštavaju mediji, simbol grada koji teži da bude visokotehnološki "Tel Aviv Balkana".

Prozori su bili razbijeni, i unutar piramide su dugo spavali beskućnici, bila je ispunjena grafitima, a iz nje se takođe širio neprijatan miris.

Međutim, aktuelni premijer Albanije, Edi Rama, najavio je promene.

Sada, dve godine nakon otpočinjanja rekonstruktivnih radova, zgrada je "blistavi hram ambicioznih nada Albanije za budućnost", piše bangkokpost.com.

Za gradonačelnika Tirane, Eriona Veliaja, rekonstrukcija piramide, vredna 22 miliona američkih dolara, demonstrira kako on zamišlja glavni grad: ukratko, kao visokotehnološko središte koje nudi poslove na Balkanu.

- Umesto da bude eksplozija iz prošlosti, biće eksplozija u budućnosti - naveo je Veliaj, odbacujući pritom činjenicu da je Albanija i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>