• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći svetski trgovinski lanac upozorava: "Teška godina je pred nama"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uviđa se veći broj domaćinstava sa višim prihodima u Volmartovim prodavnicama

  • 1
wallmart, supermarket

Foto: Shutterstock

Jedan od top 3 najveća lanca supermarketa na svetu - Volmart (prva dva su Špar i 7-Eleven Supermarket), imao je jaku prazničnu sezonu kupovine, ali godina koja je pred nama biće izazovnija, kažu.

Američki gigant prognozira sporiju prodaju i sporiji rast profita, čime ostavlja investitore u razočaranju i "obara" svoje akcije tokom današnjeg jutarnjeg trgovanja.

Međutim, Volmart je zabeležio povećanje prodaje od 8,3% tokom poslednjeg kvartala u američkim prodavnicama - otvorenima najmanje godinu dana, saopštila je kompanija u utorak, sa većim brojem kupaca koji se odlučuju za proizvode tzv. privatnih marki, odnosno za brendove iza kojih stoji kompanija, a u ovom slučaju Volmart.

Takođe, uviđa se veći broj domaćinstava sa višim prihodima u Volmartovim prodavnicama. To znači da sada i oni koji do skoro maltene nisu gledali cene, pažljivo biraju šta i gde kupuju.

Rast zabeležen tokom praznika predvođen je prodajom namirnica, rečeno je iz kompanije, pošto su kupci umesto poklona kupovali osnovne stvari. Vladini podaci o inflaciji pokazuju da su cene namirnica porasle za 11,3% tokom prošle godine, a sve više kupaca se okreće diskontnim lancima kao što je Volmart, kako bi uštedeli novac.

Ipak, prodaja je išla lošije kada se govori o "tradicionalnim" prazničnim poklonima kao što su igračke, elektronika i odeća, što je znak da su neki potrošači bili oprezni kod potrošnje.

Volmart je nedavno najavio i da će povećati minimalnu platu sa 12 na 14 dolara po satu, dok pokušava da zadrži radnike na skučenom tržištu rada za industrije sa nižim platama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    14. mart 2023 | 11:01

    Aha... Sve je mnogo jeftinije nego u srbiji.... Sta je vama tesko sa platama od 3000 e..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>