• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Profit Sberbanke u 2022. daleko manji nego 2021: Sankcije Zapada, ipak, ostavile traga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruska centralna banka je upozorila na "sistemske rizike" za sektor prošle nedelje, dok se zajmodavci i dalje bore da ostvare profit

  • 2
Sberbank Rusija Foto: Tanjug/AP

Ruski dominantni zajmodavac, Sberbank, prijavio je u četvrtak pad neto dobiti od skoro 80% u 2022, pošto su sveobuhvatne zapadne sankcije potresle ruski finansijski sektor u, kako je izvršni direktor banke to nazvao, "najtežoj godini".

Sberbanka (SBRCY) je prvi put za godinu dana objavila rezultate prema međunarodnim standardima izveštavanja. Ruske vlasti su prošle godine naredile bankama da ograniče otkrivanje podataka i isplatu dividendi jer je Moskva pokušavala da održi finansijsku stabilnost.

Godišnja dobit Sberbanke iznosila je 270,5 milijardi rubalja (3,57 milijardi dolara), što je za 78,3% manje u odnosu na 2021. i za oko 30 milijardi rubalja (396 miliona dolara) manje od onoga što je ocenjeno za 2022, prema ruskim računovodstvenim standardima.

Generalni direktor German Gref rekao je da bi ovogodišnji profit trebalo da bude blizu rekordnih 1,25 biliona rubalja (16,5 milijardi dolara), zarađenih u "godini pre krize", prenosi CNN.

- Naš poslovni model prošao je još jedan test snage - rekao je Gref, dodajući da će banka sada nastaviti razmatranje isplata dividendi na osnovu svojih rezultata za 2022. godinu, a odluka će biti doneta u martu.

Rusko ministarstvo finansija očekuje da će zajmodavac u većinskom državnom vlasništvu isplatiti 50% svog profita u 2022. kroz dividende. Inače, otpornost Sberbanke u suočavanju sa sankcijama pomogla je ruskom bankarskom sektoru da se oporavi od prve polovine 2022. godine.

Drugi kreditori, poput banke VTB, nisu prošli tako dobro i Ruska centralna banka je upozorila na "sistemske rizike" za sektor prošle nedelje, dok se zajmodavci i dalje bore da ostvare profit.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>