• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ECB ponovo podigla kamatnu stopu, uprkos tržišnim previranjima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U bankarskom sektoru je veoma burno ovih dana, a poslednja vest u nizu takođe je neke iznenadila...

  • 1
Kristin Lagard Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka je danas, 16. marta, najavila dalje povećanje kamatne stope za 50 baznih poena, uprkos previranjima na bankarskim tržištima.

ECB je već nekoliko sedmica signalizirala da će ponovo podići stope na sastanku u martu, pošto je inflacija u Bloku i dalje znatno iznad ciljane.

U februaru su preliminarni podaci ukazivali na ukupnu inflaciju od 8,5%, što je znatno iznad cilja centralne banke od 2%.

Neki tržišni igrači su, međutim, postavili pitanje da li će predsednica ECB, Kristin Lagard, nastaviti da sprovodi istu politiku, s obzirom na nedavne šokove u bankarskom sektoru.

Podsećamo, akcije Kredi Svisa su oslabile za do 30% na trgovanju u sredu, a ceo bankarski sektor je dan završio u padu od oko 7%. Danas je, međutim, osvanula vest da su deonice švajcarske banke naglo skočile, jer je centralna banke te zemlje odlučila da interveniše.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rezime

    16. mart 2023 | 15:00

    Ko je uzeo kredite sa plivajucom kamatnom stopom,nikada nece vratiti.Napravice slucaj"svajcarac" za citav svet.Korona je uvod u slucaj porobljavanja ljudi,ovo ce biti nastavak,pa ide elektronski novac...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>