• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne tako lepi uskršnji praznici: Radnici obezbeđenja najavili štrajk na jednom od najprometnijih aerodroma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom je naveo da je ponuđeni predlog plata pravičan i da štrajk neće poboljšati dogovor

  • 0
Aerodrom ljudi putnici turizam putovanje

Foto: Tanjug/AP

Čuvari na terminalu pet britanskog aerodroma Hitrou štrajkovaće 10 dana od 31. marta zbog spora oko plata prenosi Bi-Bi-Si.

Sindikat "Unite" kaže da će više od 1.400 njegovih članova zaposlenih na Hitrou napustiti aerodrom u periodu koji pokriva školske uskršnje praznike.

Terminal pet koristi avio-kompanija British Airways, kao i oni koji proveravaju teret koji ulazi na aerodrom. Štrajk će se završiti na Uskrs.

Zvaničnici aerodroma rekli su da će biti uspostavljeni planovi za vanredne situacije kako bi aerodrom ostao otvoren.

U saopštenju navode da putnici mogu da budu sigurni da će aerodrom ostati "otvoren i operativan uprkos nepotrebnim pretnjama štrajkom sindikata".

Kompanija je dodala da je predložila povećanje plata od 10 odsto. Ipak, sindikat smatra da ta ponuda ne može da nadoknadi godine zamrzavanja i smanjenja plata.

- Radnici na aerodromu su na rubu siromaštva, dok šefovi i senior menadžeri uživaju velike plate - rekla je generalna sekretarka sindikata Šeron Graham.

- Radnici na aerodromu su osnova za njegov uspeh i zaslužuju pravedno povećanje plata - dodaje šef sindikata.

Članovi sindikata javnih i komercijalnih usluga koji rade širom Engleske, Škotske i Velsa štrajkovaće od 3. aprila do 5. maja. U međuvremenu, oni koji rade u Belfastu štrajkovaće od 7. aprila do 5. maja.

Sindikat je upozorio na kašnjenje u podnošenju zahteva i isporuci pasoša uoči leta, dodajući da je cilj štrajka da izazove masovne poremećaje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je razočarano odlukom PCS-a, dodajući da štrajk ne utiče na njegove smernice koje još uvek dozvoljavaju do 10 nedelja za dobijanje pasoša, a pripreme su u toku kako bi se zadovoljila potražnja.

Aerodrom kaže da je ponuđeni predlog plata pravičan i da "pretnja da će štrajkom uništiti teško zarađene praznike ljudima, neće poboljšati dogovor".

Rečeno je da bi početna plata za službenika obezbeđenja bila 27.754 funti, plus smenski rad i dodaci, ako se prihvati ponuda od 10 odsto.

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari