• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

UBS razmatra akviziciju Kredi Svis-a? Spominje se i rok za odluku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razgovori su u toku i nejasno je da li će doći do bilo kakvog dogovora

  • 0
Credit Suisse

Foto: Tanjug/AP

UBS Grupa AG istražuje akviziciju svih ili delova Kredi Svis Grupe AG na nagovor švajcarskih regulatora, nakon što je njenog manjeg rivala pogodila kriza poverenja, tvrde izvori upućeni u situaciju za Bloomberg.

Švajcarski zvaničnici podstiču UBS da razmotri različite načine na koje bi mogao da bude uključen u rešenje za Kredi Svis. Razgovori su u toku i nejasno je da li će doći do bilo kakvog dogovora, dodaje izvor.

Odbori dve najveće banke u Švajcarskoj trebalo bi da se sastanu odvojeno ovog vikenda, kako bi procenili ideju o kombinaciji, uz razgovore koje su organizovali Švajcarska nacionalna banka i regulator Finma, navodi Fajnenšel tajms, koji je izvestio o razmatranjima juče.

Portparoli UBS-a i Kredi Svisa odbili su da prokomentarišu navode.

Cilj je da se odluka saopšti do nedelje uveče, ali sve bi vrlo lako moglo da se promeni.

Dogovor bi mogao da reši probleme sa kojima se součava Kredi Svis nakon što je banka Silicijumske doline doživela kolaps.

Zaštita likvidnosti koju je sprovela švajcarska centralna banka nakratko je zaustavila pad, ali tržišna drama nosi rizik da klijenti ili druge ugovorne strane nastave da beže, sa potencijalnim posledicama za širu industriju piše Bloomberg.

Spajanje dva švajcarska bankarska giganta predstavljalo bi istorijski događaj za naciju i globalne finansije.

Ranije ove nedelje, Blomberg je izvestio da vlada, centralna banka i Finma rade na daljim rešenjima za stabilizaciju Kredi Svisa.

Ideje koje su se pojavile uključivale su razdvajanje švajcarskog odeljenja banke i orkestrirano povezivanje sa UBS-om. Rukovodioci UBS-a i Kredi Svis-a protivili su se takvoj dogovorenoj kombinaciji, rekli su ljudi upoznati sa ovim pitanjem ranije ove nedelje.

Banka kredi svis

Foto: Shutterstock

UBS bi više voleo da se fokusira na sopstvenu strategiju usmerenu na bogatstvo i nerado preuzima rizik vezan za Kredi Svis, dalje je naveo izvor.

S druge strane, Kredi Svis traži vreme da vidi svoj preokret nakon što je dobio kreditnu liniju od 54 milijarde dolara od centralne banke.

Kredi Svis bi takođe mogao da se bavi raspadom zajmodavca, pri čemu bi posao upravljanja bogatstvom otišao u UBS, švajcarska jedinica bi bila odvojena kao novi entitet radi zaštite švajcarskih depozita, a operacije upravljanja imovinom i investicionog bankarstva bile bi prodate ili razdvojene, dve osobe su ranije rekle.

Tržišna vrednost Kredi Svisa opala je na oko 7,4 milijarde švajcarskih franaka (8 milijardi dolara), sa maksimuma iz 2007. godine od više od 100 milijardi franaka.

Tržišna vrednost UBS-a je 60 milijardi franaka.

Gubitak od 7,3 milijardi franaka prošle godine izbrisao je profit prethodne decenije Kredi Svisa.

Klijenti su izvukli više od 100 milijardi dolara u poslednja tri meseca prošle godine zbog zabrinutosti oko njenog finansijskog zdravlja, a odlivi su nastavljeni čak i nakon što je privukao akcionare u povećanje kapitala od 4 milijarde franaka.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>