• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procurili detalji tajnog sastanka: Vlada molila Vorena Bafeta da opet pomogne bankama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će i ovaj put da pomogne?

  • 0
Voren Bafet, Warren Buffett Voren Bafet / Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

Visoki američki zvaničnici razgovarali su sa investitorom milijarderom Vorenom Bafetom o novonastaloj bankarskoj krizi i mogućim načinima izlaska iz nje, izvestio je u nedelju Blumberg, pozivajući se na izvore iz administracije predsednika Džoa Bajdena.

Bafet je jedan od najuspešnijih investitora na svetu sa bogatstvom vrednim oko 101,6 milijardi dolara. On je šef konglomerata Berkšir hatavej, koji poseduje desetine uspešnih kompanija, uključujući osiguravajuću kuću Geco, proizvođača baterija Durasel i lanac restorana Dairi Kvin.

Navodni razgovori između milijardera i zvaničnika Vašingtona održani su tokom protekle nedelje i navodno su se fokusirali na moguća Bafetova ulaganja u bankarski sektor i njegove savete u vezi sa nestabilnom situacijom u industriji.

Zvaničnici su se obratili preduzetniku posle kolapsa tri američka regionalna zajmodavca ranije ovog meseca – Silvergate, banke Silicijusmke doline (SVB) i Signature – nakon masovnog odliva depozita. Banke su pokrenute zbog zabrinutosti investitora za finansijsko zdravlje institucija nakon nedavnih povećanja kamatnih stopa.

Posledice su potresle čitavu bankarsku industriju SAD-a, sa desetinama drugih zajmodavaca koji su videli da su njihove deonice potonule uprkos vanrednim merama koje su regulatori objavili prošle sedmice kako bi umirili klijente. Skoro 200 američkih banaka trenutno se suočava sa rizicima sličnim onima koji su doveli do kolapsa, prema studiji objavljenoj ove nedelje na Mreži za istraživanje društvenih nauka.

Bafet je ranije pomagao bankama. Uložio je 5 milijardi dolara u Goldman Saks posle finansijske krize 2008. i kolapsa Liman bradersa. Banka Amerike je obezbedila kapitalnu injekciju od milijardera 2011. godine kada su njene akcije pale zbog gubitaka od drugorazrednih hipoteka.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>