• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski moćnik svojatao državnu firmu, rođacima i prijateljima davao unosne poslove: Čeka ga sud

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Tsinghua Unigroup" je nekada bio ogranak prestižnog Univerziteta Tsinghua, koji je pohađao kineski predsednik Si Đinping

  • 0
čipovi Foto: JL / Alamy / Alamy / Profimedia

Kineska agencija za borbu protiv prevara optužila je tajkuna Žaoa Veiguoa, koji posluje u oblasti čipova, za korupciju, što je najnoviji znak problema sa kojima se suočava industrija poluprovodnika u toj zemlji.

Žao je, naime, bivši predsednik kompanije "Tsinghua Unigroup" za proizvodnju kompjuterskih čipova.

Ključni igrači u ovom sektoru su od prošle godine pod istragom zbog korupcije, nakon što je vlada uložila milijarde dolara u projekte koji su zastali ili propali.

Žao Veiguo i njegova grupacija nisu odgovorili na zahteve BBC-a za komentar.

U saopštenju, Centralna komisija za inspekciju discipline navodi da je kineski moćnik "uzeo državnu kompaniju kojom je upravljao kao svoju privatni imovinu".

Regulator kaže da je svojim rođacima i prijateljima davao profitabilne poslove i kupovao robu i usluge od kompanija kojima su upravljali njegovi saradnici po "cenama znatno višim od tržišnih".

Slučaj je predat tužiocima koji će protiv njega podići optužnicu.

"Tsinghua Unigroup" je nekada bio ogranak prestižnog Univerziteta Tsinghua, koji je pohađao kineski predsednik Si Đinping. Tokom poslednje decenije, kompanija koju podržava država napravila je niz akvizicija i postala jedan od vodećih kineskih proizvođača čipova.

Međutim, nagomilala je dugove pod vođstvom Žaoa, i propustila nekoliko plaćanja obveznica u 2020. Kompanija je završila 20-mesečno restrukturiranje prošlog jula.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>