• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako se komšije bore protiv inflacije? Akciji se pridružilo šest trgovinskih lanaca, ograničene cene do aprila

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crnogorski ministar je apelovao i na farmaceutske kompanije i distributere lekova da se priključe akciji

  • 0
Supermarket, prodavnica, hrana, potrošačka korpa kupovina Foto: Shutterstock

Akcija, "Stop inflaciji", koju je pokrenulo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizmaCrne Gore, pokazuje svoje prve dobre rezultate. Kako je naveo ministar Goran Đurović za podgoričke Vijesti, njihovom apelu odazvalo se svih šest trgovinskih lanaca sa većim brojem proizvoda nego što je Vlada tražila.

Kako se dalje navodi, ministarstvo je ranije objavilo nove, ograničene cene 25 osnovnih životnih namirnica u šest tgovinskih lanaca. Predviđeno je da snižene cene u skladu sa dogovorom o “antiinflacionoj korpi” traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna sa mogućnošću zamene artikala.

- Srećan sam što na ovaj način možemo da pomognemo građanima Crne Gore... Svi su se odazvali sa većim brojem proizvoda nego što smo tražili - rekao je Đurović.

Uputio je zahvalnost svim trgovačkim lancima koji su, kako je dodao, pomogli da se akcija "Stop inflaciji" iznese na pravi način.

Pozvao je i sve druge privredne subjekte da se pridruže akciji.

- Privreda je uvek bila tu kad je Crnoj Gori teško - istakao je.

On je pozvao građane da ne prave zalihe namirnica, jer za sve ima dovoljno.

Kako prenose Vijesti, crnogorski ministar je apelovao i na farmaceutske kompanije i distributere lekova da se priključe akciji, ističući da i cijene lekova značajno utiču na budžet građana.

Đurović je na pitanje "zašto akcija nije ranije pokrenuta?", rekao da je Vlada već ograničila marže na ulje, šećer, brašno, so i pelet.

- Moglo je ranije, a moglo je da uopšte ne bude... Vlada je uradila sve što je mogla u datom momentu i ova akcija se samo nadovezuje na prethodne odluke - naveo je Đurović.

Na pitanje kako je kreirana lista proizvoda, odnosno zašto na njoj nije toalet papir ili nešto od zdrave hrane, rekao da je "antiinflaciona korpa" definisana shodno određenim grupama, kako bi svi bili pokriveni.

- Da smo stavili 35 bilo bi pitanje zašto nije 36. Ovo je za početak dobar potez, a u narednom periodu ćemo videti kako će se kretati akcija, a možda ćemo u maju izmeniti listu proizvoda - naveo je Đurović.

On je saopštio da su cene od danas niže od 10 do 35 odsto u zavisnosti od vrste proizvoda.

Vlasnik "Volija": Cene niže nego u celom regionu

- Danas smo tu kao što smo i uvek bili i kada je bila borba sa snabdevanjem crnogorskog tržišta u periodu koronavirusa. Uvek smo radili sa Vladama i uvek je crnogorska trgovina bila partner - rekao je Dragan Bokan.

On je naglasio da privrednici i Vlada moraju zajedno da rade na dobrobiti cele države. Tvrdi i da su cene niže u odnosu na region.

- Tvrdim da ne postoji niti jedna cena da se za jedan cent podigla, a da to nije reflektovano povećanjem nabavnih cena ili obavezama prema državi - rekao je Bokan.

Član borda direktora kompanije "Voli" Paul Foley naglasio je da je inflacija globalni problem, a ne samo Crne Gore.

- Kao što znate cene u energetici rastu i suočavamo se sa globalnim problemom i ovakav vid saradnje između države i trgovinskih lanaca je jedno pozitivno osveženje. Bavim se maloprodajom u celoj Evropi i ono što vam mogu reći je da trgovci na Zapadnom Balkanu ne zarađuju kao ostali na globalnom nivou - rekao je Foley.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>