• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predviđanja Đan Marija Gros Pjetra za Zapadni Balkan: "Nadmašiće rast zapadnoevropskih zemalja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Profesor Đan Marija Gros Pjetro održao je ekskluzivno predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu "Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana"

  • 2
đan marija gros pjetro, ekonomski potencijal Foto: Banca Intesa

Zemlje Zapadnog Balkana očekuje snažniji privredni oporavak ove i naredne godine, predviđanja su profesora Đan Marija Gros Pjetra, predsednika Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u čijem sastavu posluje Banca Intesa.

Profesor je u okviru Poslovno naučnog foruma Srbija-Italija, održao ekskluzivno predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu "Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana".

Na predavanju je predstavio svoja viđenja aktuelne situacije na svetskom i evropskom bankarskom tržištu, kao i ekonomske perspektive država Zapadnog Balkana, uz osvrt na važnost daljeg osnaživanja i razvoja regiona, te njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

I pored kratkoročnih neizvesnosti, profesor Gros Pjetro predviđa da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija.

Kada je reč o bankarskom sektoru regiona, profesor očekuje da će uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste, iako blažim tempom, uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

Poslovno naučni forum Srbija-Italija, u organizaciji Privredne komore Srbije, uz podršku Italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.

Intesa Sanpaolo, jedna od vodećih bankarskih grupacija u Evropi, u Srbiji zapošljava više od 3.000 ljudi, pružajući snažnu podršku ekonomskom razvoju zemlje i unapređenju kvaliteta života građana, kao i dobrobiti celokupne društvene zajednice.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    22. mart 2023 | 11:32

    Ovde nece biti nista bolje a na Zapadu ce sve da pukne, e tako cemo ih nadmasiti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>