• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruska nafta i dalje nalazi put do Evrope, i to u ogromnim količinama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nafta može lako da se meša s drugim pošiljkama u tranzitnim zemljama, pa se stvaraju pošiljke kojima je naročito teško da se odredi zemlja porekla

  • 3
Nafta rafinerija more oil sea Foto: Shutterstock

- Zavisnost EU od ruske nafte i gasa je prošlost - tvrdi predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen. Međutim, ukrajinski zvaničnici i poslovni ljudi iz energetike smatraju da se velike količine ruskih energenata, posebno nafte, i dalje slivaju u Evropu, čime se "finansira ratna mašinerija ruskog predsednika Vladimira Putina".

Kako piše Politiko, EU posrednici kupuju rusku sirovu naftu i zaobilaznim putem je prevoze do Evrope.

- Prijatelj iz Njujorka mi se žalio da bubašvabe uvek nađu neku rupicu da mu uđu u stan, upravo tako Rusija čini sa svojim energentima. Te rupe Evropa mora da začepi i onemogući Rusiju da krvavim novcem finansira svoju ratnu mašineriju koji uništava našu zemlju i ubija naš narod - izjavio je za briselski portal, Oleh Ustenko, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Nafta može lako da se meša s drugim pošiljkama u tranzitnim zemljama, pa se stvaraju pošiljke kojima je naročito teško da se odredi zemlja porekla, a proces prerade, neophodan za svaku praktičnu primenu, uklanja tragove primarnih sirovina, navodi Politiko.

S druge strane, brodovi plove pod raznim zastavama i nimalo ne doprinose transparentnosti: neki pomorci su optuženi da raznim načinima "pomažu Rusiji da prikrije zemlju porekla izvozne sirovine".

Evropska unija je, inače, zabranila uvoz ruskih fosilnih goriva od početka rata u Ukrajini, što je bilo u februaru 2022, uz određene izuzetke: ograničene količine sirove nafte, gasa i tečnog gasa (LNG), kao i naftnih proizvoda.

Međutim, velike količine ruske sirove nafte, a to je mnogo veći izvor prihoda nego poslovanje s gasom, i dalje se isporučuju na globalna tržišta, pri čemu neki stručnjaci misle da te količine ulaze u Evropu na "mala vrata", navodi portal.

- Od uvođenja sankcija, količine sirove nafte koje Rusija izvozi uglavnom su stabilne. Moguće je da se ruska nafta i dalje prodaje u EU i zapadnim zemljama putem posrednika - kaže Sad Rahim, vodeći ekonomista trgovačkog društva Trafigura.

Jedna od potencijalnih ruta je Azerbajdžan, koji se graniči s Rusijom i početna je tačka naftovoda Baku-Tbilisi-Čejhan (BTC) kojim upravlja kompanija BP. Luka Čejhan, u Turskoj, veliko je čvorište iz kojeg se sirova nafta šalje u Evropu, a u Čejhan se sliva i velika količine nafte iz Iraka preko naftovoda Kirkuk-Čejhan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    23. mart 2023 | 11:52

    MA GDE....PUSTICEMO VAS FASISTE DA RADITE STA HOCETE..MORE MARS ....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>