• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procureo interni dokument Amazona: Evo šta je dovelo do masovnih otkaza

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podaci pokazuju da je jedan od timova imao 24.988 otvorenih radnih mesta iako je odobreno samo 7.798 pozicija

  • 0
Amazon logo

Foto: Tanjug/AP

Zaposleni u Amazonu još se nisu oporavili od serije masovnog otpuštanja u januaru, a platforma za e-trgovinu već je najavila novih 9.000 otkaza.

Podsetimo, početkom godine otpustili su više od 18.000 radnika, što  je ujedno jedno od najmasovnijih otpuštanja u tehnološkom sektoru. Šta je pošlo po zlu?

Naime, podaci u dokumentu do kojeg je došao Business Insider, pokazuju da se Amazon malo "zabrojao". Tokom prošle godine računarski tim imao je 24.988 otvorenih radnih mesta iako je odobreno samo 7.798 pozicija.

To znači da je ovaj tim imao 3 puta više oglasa za posao od ciljanog broja zaposlenih u to vreme.

Kako dalje piše u dokumentu, rezultat je bio "proces sklon nedoslednosti, grešci i potencijalnoj zloupotrebi" uključujući "preterano zapošljavanje".

"Ovo je omogućilo prekomerno zapošljavanje u određenim centrima troškova i doprinelo defektima raspona kontrole i odnosa nivoa", navodi se.

"Raspon kontrole" je industrijski žargon za broj direktnih izveštaja pod svakim menadžerom, a nivo se odnosi na poziciju zaposlenog.

Svi ovi podaci ukazuju na to da su se mnoge tehnološke kompanije zaigrale na talasu cvetanja usled pandemije koronavirusa, ali da nisu uspeli i da se održe.

Portparol Amazona odbio je da komentariše navode do kojih je došao Insider.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telgraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>