• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije Dojče banke pale 10 odsto: Krah na evropskoj berzi ovog jutra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više evropskih banaka bilo je u gubitku

  • 0
Nivea, Dojče banka, Mercedes

Foto: Tanjug/AP

Evropska berza je jutros doživela pad vrednosti indeksa, pošto je centralna banka Engleske povećala kamatnu stopu za 25 baznih poena, odnosno 4,25 odsto.

U toj zemlji je, naime, ponovo skočila stopa inflacije.

Sa druge strane, Švajcarska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, nakon objave FED-a da će povećati svoju kamatnu stopu za 25 baznih poena, prenosi CNBC.

Američke akcije su zaustavile oscilacije na berzi, nakon objave Centralne banke Amerike o kretanju kamatne stope, što je uticalo i na evropske akcije - da budu niže tokom trgovanja u četvrtak.

Ali, goruća vest je i dešavanje u Dojče banci.

Akcije Dojče banke su oslabile, i to za 10 procenata, a kreditni svopovi nemačkog zajmodavca su porasli, usred šire zabrinutosti za stabilnost bankarskog sektora. Takođe su skočili troškovi osiguranja duga Dojče banke, pošto su petogodišnji kreditni svopovi povećani za 24 bazna poena - na 193 bazna poena danas ujutro.

Više evropskih banaka bilo je u gubitku, uprkos uveravanjima raznih zagovornika da je "sistem stabilan". Investiciona banka Sitigrup je ove sedmice smanjila rejting evropskog bankarskog sektora, navodeći efekte kontinuiranog pooštravanja monetarne politike.

Podsećamo i na izjavu šefice te banke, kako "imaju puno poverenje u bankarski sistem".

Globalno tržišta su, takođe, razmatrala najnovije komentare američke ministarke za finansije, Dženet Jelen, koja je 23. marta izjavila da bi hitne mere, korišćene za podršku banaka Signature i SVB, mogle ponovo biti primenjene, usled nestabilnosti drugih banka u SAD-u.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>