• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan sastanak sa MMF-om: "Intenzivno se radi na tome da Srbija i narednu zimu dočeka spremna"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misija MMF-a boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana

  • 1
dubravka đedović, MMF

Foto:Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović danas je, u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavila da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju planirana agenda za sektor energetike.

Prilikom sastanka, Đedović je istakla da je Srbija uz maksimalne napore obezbedila energetsku sigurnost za zimu 2022/2023. godinu i naglasila da se intenzivno radi na tome da Srbija i narednu zimu dočeka spremna, navodi se u saopštenju.

- Kada je u pitanju proizvodnja električne energije u planovima poslovanja EPS-a usmereni su na strateška opredeljenja, a kada je u pitanju prirodni gas dodatne količine već su obezbeđene u skladištima u Mađarskoj za narednu godinu, ali nastavljamo rad na obezbeđivanju svih neophodnih količina, kako bi naša energetska sigurnost bila na najvišem nivou - rekla je ministarka.

Đedović je ukazala da se radi na strateškim dokumentima, kompasu za razvoj energetskog sektora do 2050. godine, u kojima će biti definisani okviri dinamike ulaganja, pre svega u obnovljive izvore energije.

- Pred nama su značajne investicije u energetsku infrastrukturu, neophodne kako bismo obezbedili energetsku sigurnost našim građanima i privredi i ostvarili zacrtane ciljeve dekarbonizacije. Paralelno s tim teče reforma javnih preduzeća i učinjeni su značajni koraci prve faze reforme EPS koja se odnosi na promenu pravne forme preduzeća, koja će biti osnova za dalju korporativizaciju i profesionalizaciju upravljanja - izjavila je ministarka.

Đedović je naglasila da će Vlada Srbije i u narednom periodu nastojati da obezbedi dovoljne količine energenata za građane i privredu uz neophodne minimalne korekcije cena, dok će istovremeno poseban fokus biti na zaštiti energetski ranjivih građana.

Takođe, ministarka je poručila da će izmenama propisa i predviđenim budžetom, status energetski ugroženog kupca moći da ostvari tri puta više građana nego do sada, odnosno približno 190.000.

Šef misije MMF-a Donal Mekgetingen naveo je da je energetska sigurnost i stabilnost apsolutni prioritet, kao i da je adekvatno planiranje i efikasno upravljanje energetskim sektorom preduslov da bi mogao da funkcioniše održivo, dugoročno posmatrano.

Misija MMF-a boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom koji je odobren 22. decembra 2022. godine.

Video: Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    25. mart 2023 | 08:38

    Evo nama opet poskupljenja struje i životnih namirnica jer treba Srbiju uništiti uz pomoć srpskih političara ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>